Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado wil Mathieu achterna: “Mountainbiken op de Spelen van Parijs”

Bron © AD

Foto: Photo News

Als het van Ceylin del Carmen Alvarado (21) afhangt, groeien de bomen tot in de hemel. De regerend wereldkampioene in de cross wil het straks onder de vleugels van de broers Roodhooft ook maken in de andere disciplines van de wielersport.

BEKIJK OOK. Ine Beyen op bezoek bij Ceylin del Carmen Alvarado, koploopster in de Virtual Baloise Belgium Tour: “Ik ben van België gaan houden”

In een gesprek met de Nederlandse krant AD zet de Rotterdamse haar ambities kracht bij. Dat haar veldritseizoen met zeventien zeges bijvoorbeeld niet geslaagd was, zegt ze. “Ik wil het geen droomseizoen noemen. Dan had ik ook nog het wereldbekerklassement moeten winnen. Ik werd tweede en baalde ook echt. Voor de rest was het super. Aan het begin van het seizoen voelde ik me al sterk en wist ik dat ik heel vaak mee zou kunnen doen voor de overwinning. Dat het zo goed zou gaan, had ik niet gedacht. Niemand, ook mijn trainer en ouders niet.”

Maar de in België bij haar vriend Roy Jans inwonende Alvarado legt de lat hoger dan louter het veld. Om ook op de weg iets te kunnen betekenen, hebben de broers Roodhooft alvast een vrouwenteam bij de UCI laten registreren met als doel de vrouwelijks veldrijdsters uit de diverse teams te concentreren. “In de cross zijn wij tegenstanders van elkaar en behoren we tot de wereldtop”, zegt Alvarado hierover. “Op de weg is dat anders, omdat we daar nog niet de ervaring hebben tussen de grote namen. Ik moet uitvinden waar mijn kansen liggen. Maar voor het opbouwen van mijn wegcarrière heb ik nog heel lang.’’

Parijs 2024

Een andere prioriteit ligt bij de mountainbike. Ook in die discipline wil ze wereldtop worden, met de Olympische Spelen van Parijs in 2024 als het grote doel. “Vorig jaar heb ik de smaak te pakken gekregen met wedstrijden om de wereldbeker, het hoogste niveau. Dat ging nog niet supergoed, maar ik vond het leuk om te doen. Het was de bedoeling dat ik dit jaar meer ervaring zou opdoen, zodat ik uiteindelijk mijn olympische droom kan waarmaken.”

Alvardo weet waarom ze het doet. “Mijn trainer Kristof De Kegel zegt dat ik nog heel veel groeicapaciteit heb. Ik heb bewust gekozen voor de mountainbike op de Spelen, omdat ik daar nu veel meer kans maak dan op de weg. Offroad ligt mij, maar na de Spelen is het wel klaar, want ik wil ook graag een wegcarrière.’’

Wie de ambities van Alvardo bekijkt, ziet meteen een vrouwelijke kopie van haar mannelijke ploegmaat, Mathieu van der Poel. Alvardo is geflatteerd maar nuanceert. “De vergelijking klinkt vaker, maar het is niet zo dat ik een kopie wil zijn van Mathieu. Het heeft geleid tot iets wat ongeveer hetzelfde is, maar we zijn niet dezelfde personen. Ik ben mijn eigen weg gegaan.”

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN