Hoe zou het nog zijn met Francesco Planckaert? “Devon rijdt mij er al af, maar dat is niet zo moeilijk”

Foto: Guy Puttemans

Hoe zou het nog zijn met Francesco Planckaert (38)? Binnenkort is die vraag overbodig, want dan ziet u de ex-coureur en zoon van Eddy weer wekelijks op tv. Maar wij zochten hem nu al op. En wat blijkt? Hij is goe bezig. Ook al zeggen ze van ni.

Geen idee wat ú dacht toen Francesco Planckaert in 2004 profwielrenner werd, maar wij waren door het dolle heen. Met neef Jo die zijn klikschoenen aan de haak hing, dreigde voor het eerst in veertig jaar een peloton zonder een Planckaert, en dat kon natuurlijk niet. De toen 21-jarige knaap met de paardenstaart moest en zou in de voetsporen treden van vader Eddy en nonkels Willy en Walter.

Intussen weten we dat die wielercarrière nooit echt van de grond is gekomen. Wie zijn resultaten erop nakijkt, ziet vaker DNF staan – did not finish – dan een getal. Vandaar dat hij zelfs verrast is dat we erop willen terugblikken. “Een wielercarrière kan je dat niet echt noemen, hè”, zegt hij half lachend. Neen, maar toch. Het talent was aanwezig.

Hoe zou het nog zijn met Francesco Planckaert? “Devon rijdt mij er al af, maar dat is niet zo moeilijk”
In 2005 – zijn voorlaatste seizoen – rijdt Planckaert (rechts) samen met wijlen Frank Vandenbroucke (centraal). Foto: BELGA

“Bij de jeugd won ik zestig koersen. Zowel bij de nieuwelingen als de junioren werd ik zegekoning, ik was echt heel goed. Ik had met m’n pa ooit een weddenschap: in alle koersen rond Poeke moest ik in de eerste ronde demarreren en alleen aankomen. En dat lukte nog ook. Ik heb zelfs eens een heel peloton gedubbeld. Maar toen ik belofte werd, kende ik veel tegenslag. Blessures, operaties, complicaties,…”

Elektrische gitaar

En toch kreeg hij een contract, bij Chocolade Jacques. “Ik had mijn naam mee, hè. Maar dat was echt niet te doen.” Vanwege dat lichamelijke leed, maar ook door de opnames van De Planckaerts, de populaire realitysoap op VTM. Alles liep door elkaar. De ploegleiding kon er niet mee lachen, want Francesco wilde zelfs eens het startpodium op met zijn elektrische gitaar. “De camera’s die op mij gericht waren, hebben niet geholpen. Ik heb serieus afgezien. Als ik al me al eens toonde – zoals op het BK –, bleek de helikopter neergestort en had niemand het gezien. (lacht) Ik ging van een eersterangsploeg naar een tweederangsploeg en een derderangsploeg – ik bleef maar zakken. In het vierde jaar kreeg ik nog een voorstel, maar toen Jef Braeckevelt mijn opgaves begon op te sommen, zei ik: Mannen, laat maar, ik stop ermee.”

Zonde. “Ach ja. Ik vind het vooral ambetant dat er bij de jeugd nooit is gefilmd. Dan had iedereen kunnen zien dat ik de evenknie was van Philippe Gilbert. Hij kwam later geregeld naast mij fietsen: Allez, hoe kan dat nu? Vroeger zaten wij op hetzelfde niveau. Nu werd ik afgeschilderd als een slechte coureur, en dat doet toch nog zeer.”

Hoe zou het nog zijn met Francesco Planckaert? “Devon rijdt mij er al af, maar dat is niet zo moeilijk”
De familie Planckaert in 2003. Zowel Francesco als Stephanie kreeg later drie kinderen. Foto: Photo News

Maar ten huize Planckaert wordt er amper nog over de koers gepraat. Francesco (nu 38) heeft het druk genoeg. De laatste maanden was hij samen met broer Junior en schoonbroer Christopher vooral bezig met zijn bouwbedrijf. “We zijn huisjes aan het bouwen in Jemelle. Enfin, ik sta in voor de mechaniek. Als er een rupskraan of camionette in panne valt, bellen ze naar mij. (grijnst) En in ons atelier in Wellin zijn aan het knutselen gegaan met hout. We maken rustieke tafels met oude boomstammen in verwerkt, die we vervolgens veilen. Met die corona moet je creatief zijn, hè. Onze chalets en chambre d’hôtes in Lesterny lagen stil.”

Oud Frans kasteel

Francesco en zijn kroost – Devon (14), wiens naam hij intussen perfect uitspreekt, in tegenstelling tot bij de geboorte, Noa (12) en Yukka (9) – zijn wel blijven repeteren om straks opnieuw te kunnen entertainen. “Ik speel nog altijd gitaar, een beetje piano, een beetje drums, saxofoon. Met de kinderen spelen we thuis liedjes na, die we in mijn studiootje opnemen en dan opzetten in de auto. Elk weekend spelen we ook vijftien nummers voor de gasten in onze chambre d’hôtes. Proud Mary, Let it be, Country Roads, Hee schon wijveken(De wilde boerndochtere van Ivan Heylen, nvdr.), dat soort meezingers. Dikke ambiance!”

Met Francesco aan de microfoon, jawel. Zoals vroeger, toen hij met de familie een hit scoorde: Wij zijn goe bezig (ook al zeggen ze van ni). “Maar ik heb blijkbaar nog méér bekende nummers. Enkele jaren geleden ontmoette ik Karl Vannieuwkerke en die begon plots een liedje te zingen dat ik zelf ooit heb geschreven. I wanna sleep, I wanna sleep, I wanna sleep in my bed, zo ging dat. Bleek dat Karl en ik ooit met hetzelfde team op stage waren geweest in Blankenberge en dat ik dat daar had gezongen. Ongelofelijk dat hij dat nog kende.”

Hoe zou het nog zijn met Francesco Planckaert? “Devon rijdt mij er al af, maar dat is niet zo moeilijk”
Francesco en zijn gitaar: een onafscheidelijk duo. Zelfs vroeger al, in de koers. Foto: Guy Puttemans

De Planckaerts, het was wat. De fans zullen blij zijn, want elf jaar na de laatste aflevering pakt de VRT uit met een nieuwe reeks. In Château Planckaert gaan we zien hoe vader Eddy een oud Frans kasteel opknapt. “Maar het gaat eigenlijk over gans het leven van m’n pa en alles wat errond hangt. En ja, wij hangen daarrond, hè.”

We vragen ons af: is dit niet de uitgelezen kans om een nieuwe Planckaert-telg de wielrennerij in te sturen? “Dat zou zomaar kunnen, want m’n oudste zoon wil gaan koersen. We hadden Devon al ingeschreven bij de aspiranten, maar toen brak het virus uit. Het zal dus direct de nieuwelingen worden. Ik push hem niet, maar er zit zeker iets in. Hij rijdt me er al af, al is dat nu niet zo moeilijk. (lachje) Mijn conditie is niks meer, ik heb de fiets te lang links laten liggen. En zodra het bergop gaat, krijg ik weer last van de knie. Hopelijk heeft Devon op dat vlak meer chance.”

Hoe zou het nog zijn met Francesco Planckaert? “Devon rijdt mij er al af, maar dat is niet zo moeilijk”
Zoon Devon (14) zou zomaar de volgende Planckaert in het peloton kunnen worden. Foto: Guy Puttemans
Door David Van den Broeck
AANGERADEN