El Kaouakibi steunt als enige uit meerderheid motie van oppositie tegen discriminatie

Foto: Photo News

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) heeft als enige van de meerderheid meegestemd voor een motie waarin oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA vragen dat er in heel Vlaanderen praktijktesten worden ingevoerd op zowel de huur- als de arbeidsmarkt. De Vlaamse regering had daar eind vorige week een kleine crisis over, en had daarna de neuzen in dezelfde richting gezet. Maar voor El Kaouakibi volstond dat niet. Zij wil graag verder gaan in de strijd tegen discriminatie.

Sihame El Kaouakibi verdedigde vorige week woensdag de anti-racismeresolutie van de meerderheid in het parlement, ook al was daarin niet letterlijk sprake van praktijktesten. Een dag later sloot Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) die praktijktesten uit en reageerde El Kaouakibi erg teleurgesteld. Ze riep op om de voorstellen van de oppositie goed te keuren.

Woensdagavond onthield El Kaouakibi zich bij de stemming van de motie van de meerderheid na het actualiteitsdebat, waarin nogmaals aan de wetenschap wordt gevraagd om een monitoringsysteem uit te werken. Ze steunde daarna de motie van sp.a, Groen en PVDA. Die motie vraagt de Vlaamse regering om discriminatie actief aan te pakken door onmiddellijk de nodige decretale en organisatorische stappen te nemen tot invoering van proactieve Vlaanderenbrede praktijktesten op de arbeidsmarkt en de private huurmarkt. De tekst haalde uiteindelijk geen meerderheid.

“Dit is not done”, reageert Wilfried Vandaele, fractieleider van N-VA. “In een meerderheid stem je wat afgesproken is. Dat is de bluts met de buil. Vandaag haal jij je slag thuis, morgen iemand anders.”

Vandaele vergelijkt het met een gezin. “Je kan je standpunt met verve verdedigen, maar op een bepaald moment moet je je wel conformeren. Anders werkt het parlement en zelfs de samenleving niet meer.”

CD&V heeft het over een deloyale houding. “We stellen vast dat Bart Somers haar niet heeft kunnen overtuigen”, zegt fractieleider Peter Van Rompuy. “We zullen dit de komende dagen in de meerderheid bespreken.”

N-VA en CD&V vinden wel dat Open Vld de kwestie in eerste instantie intern moet trachten op te lossen.

Door pl, gjs
AANGERADEN
Meest recent