Apothekers vrezen dat tekort aan griepvaccins zwakkeren gaat treffen

Bron © Het Belang van Limburg, BELGA

Foto: Marc Herremans - Corelio

Net nu de griepprik door corona meer dan ooit nodig is, dreigt een tekort in het najaar. De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) wil daarom dat risicogroepen voorrang krijgen op bedrijven bij vaccinatie.

De overheid is volop in de weer om extra griepvaccins in te slaan, bovenop de drie miljoen die elk jaar verdeeld worden. Maar de kans is groot dat de vraag groter is dan het aanbod, en er te weinig vaccins zullen zijn om iedereen die dat wil te vaccineren.

Vooral de risicogroepen dreigen hiervan het slachtoffer te worden. Het gaat bijvoorbeeld om 65-plussers, chronisch zieken en zorgpersoneel. Zij hebben door de coronacrisis meer dan ooit een griepprik nodig, omdat ze extra kwetsbaar zijn voor een tweede opstoot. Maar omdat ook veel bedrijven voor hun personeel griepvaccins bestellen, dreigt niet genoeg over te blijven voor die risicogroepen. De APB vraagt daarom dat zij voorrang krijgen bij de verdeling van vaccins.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) rekent op het gezond verstand van de artsen om de kwetsbare groepen effectief eerst te vaccineren, klinkt het.

AANGERADEN