Video toont hoe politiecontrole uit de hand loopt: “Ik werk toch mee? Waarom slaan jullie mij?”

Bron © Eigen berichtgeving

De dienst intern toezicht van de Antwerpse politie onderzoekt een klacht van een man die bij een routinecontrole op hardhandige wijze tegen de grond werd gewerkt. Videobeelden tonen hoe snel de controle uit de hand liep. “Ik liep een barst op in mijn kaakbeen”, zegt de man, die ondertussen ook naar het Comité P. stapte. “Ik begrijp niet waarom ik zo behandeld werd.”

“Ik wandelde die avond rond één uur ’s nachts met een vriend naar een tankstation om een pakje sigaretten en een flesje water te kopen”, vertelt de 23-jarige Abdel Miri. Het incident op Antwerpen Linkeroever dateert van 24 mei, in de nacht van zaterdag op zondag, en komt nu naar boven.

“Toen we buiten stapten, wilden vier agenten onze identiteit controleren”, zegt Miri.

De Antwerpse politie controleert regelmatig de naleving van de coronamaatregelen aan tankstations, omdat op die plaatsen vaak samenscholingen ontstaan. “We hadden niets fout gedaan”, zegt Miri. “Maar ik had mijn identiteitskaart niet bij”

Op een video die door een vriend gemaakt werd, is te zien hoe Miri door twee agenten naar een politiewagen even verderop wordt begeleid, voor verdere controle. “Ik had er geen goed gevoel bij. Twee Belgendie even verderop een sigaret stonden te roken, werden ongemoeid gelaten.”

De beelden tonen hoe Miri tegen de motorkap moet plaatsnemen, en wordt gefouilleerd. Dat is volgens politiebronnen een standaardprocedure.

Video toont hoe politiecontrole uit de hand loopt: “Ik werk toch mee? Waarom slaan jullie mij?”
Het tankstation in Antwerpen waar de controle uit de hand liep Foto: ADM

Al snel begint Miri te schreeuwen naar zijn vriend.

“Ik had mijn petje afgezet en mijn flesje water neergezet. Ik ben beleefd gebleven. Maar één van de agenten schopte mijn benen veel te wijd uiteen. Ik kon zo niet blijven rechtstaan”, zegt Miri. Volgens de politie zou Miri zich verzet hebben tegen het fouilleren.

“Ik werk toch mee?”

Op de beelden is daarna te zien hoe de twee agenten hem kort daarna tegen de grond werken, en zijn handen op de rug boeien. Miri schreeuwt luid: “Ik werk toch mee? Ik werk toch mee? Waarom slaan jullie mij?”.

Het gebeurt allemaal snel: veertig seconden nadat Miri met de agenten naar de politiewagen stapt, ligt hij al op de grond.

In politiemiddens klinkt het dat iemand op de grond neerleggen, een aangeleerde techniek is om bij weerspannige mensen handboeien te kunnen aandoen.

“Ze grepen me bij mijn nek vast, waardoor ik bijna geen adem meer kreeg. Daarna vloog ik met mijn kin tegen de grond. Ik had pas een kaakoperatie ondergaan, en ik voelde meteen een scherpe pijn. Ze gingen met twee op mij zitten.”

Barst in kaakbeen

Op vraag van Miri kwam er even later een ambulance ter plaatse, en werd hij voor controle naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. Volgens Miri liep hij een barst in het kaakbeen op, en was hij twee weken werkonbekwaam. Daarna werd hij bestuurlijk aangehouden.

Tegen de ochtend werd Miri weer vrijgelaten, zonder dat er een formele aanklacht tegen hem werd geformuleerd.

“Ik heb veel respect voor de politie. Twee mensen van mijn familie zitten bij de politie”, zegt Miri, die een job in de horeca combineert met een baan als industrieel schilder.

Hij diende een klacht in bij de dienst intern toezicht van de Antwerpse politie. “Want ik ben onterecht behandeld. Ik kocht gewoon een flesje water, en ik heb op geen enkel moment de wet overtreden. Waarom werd ik dan op zo’n gewelddadige manier tegen de grond gewerkt?”

Beelden niet bekeken

“De klacht is in behandeling bij onze dienst intern toezicht”, zegt de persdienst van de Antwerpse politie, dat verder geen commentaar wil geven.

Miri heeft ondertussen ook een klacht ingediend bij het Comité P.

“Ik heb de politie gevraagd om de camerabeelden van het tankstation snel te bekijken, want die worden na drie weken automatisch gewist. Ze zouden dat doen. Ik ken de uitbater een beetje: die beelden zijn niet opgehaald. De politie is intussen wel al drie keer langs geweest om in het kader van andere onderzoeken andere camerabeelden te bekijken.”

“Gelukkig heeft de uitbater de beelden apart gehouden.”

Door cel
AANGERADEN