Celstraffen tot vijf jaar voor cannabisplantage met 3.000 planten in Aartselaar

Foto: rr

Aartselaar -

Vier mannen hebben donderdag celstraffen tot vijf jaar gekregen voor hun betrokkenheid bij een uiterst professionele cannabisplantage in Aartselaar, waar bijna 3.000 planten gekweekt werden. Een illegaal vermogen van 179.000 euro werd verbeurdverklaard.

De plantage werd op 10 augustus 2018 aangetroffen op een industrieterrein aan de Boomsesteenweg in Aartselaar. Het magazijn werd gehuurd door Peter V. en Thomas T. die er een evenementenbureau met catering wilden onderbrengen. Toen de politie er binnenviel, was er echter geen enkele bedrijfsactiviteit te bespeuren. De kantoorruimte was verlaten. Achter in het magazijn was wel een gigantische houten constructie gebouwd. Die bestond uit twee verdiepingen met in totaal zes kamers waarin 2.960 cannabisplanten gekweekt werden.

De procureur had naar eigen zeggen nog nooit zo’n professionele en klimaatvriendelijke plantage gezien. De typische cannabisgeur werd weg geventileerd, het condensatiewater werd opgevangen en terug naar de planten gevoerd en buiten stonden externe stroomgeneratoren om de plantage van stroom te voorzien.

Thomas T. had de inval gevolgd op zijn smartphone, die in verbinding stond met de plantage, en besloot zich onmiddellijk aan te geven. Hij bekende dat hij de plantage samen met Peter V. had opgezet. Zijn café draaide niet goed en ook Peter V. kon het geld goed gebruiken. Volgens Thomas T. waren er twee oogsten geweest, Peter V. hield het bij één oogst.

Peter V. had de locatie voor de plantage gezocht en had zich met de opbouw bezig gehouden. Patrick V. had hem met de houten constructie geholpen, maar beweerde niet te weten dat het voor een plantage was. Hij werd echter al eerder veroordeeld voor het telen van cannabis. De Nederlander Bob v.H. zou kweekmateriaal hebben geleverd, maar ontkende iedere betrokkenheid.

De rechtbank vond de schuld van de vier beklaagden bewezen. Peter V. werd veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan twee jaar met uitstel, Thomas T. tot vier jaar cel waarvan een jaar met uitstel. Opmerkelijk: het café van die laatste was destijds zowat de stamkroeg van het drugsondersteuningsteam van de Antwerpse politie. Patrick V. en Bob v.H. kregen respectievelijk vijftien maanden en twee jaar cel.

De eigenaar van het magazijn, die na de ontmanteling van de plantage met 13 ton afval zat opgescheept, kreeg 12.696 euro schadevergoeding toegekend.

Door blg
AANGERADEN