West-Vlaanderen heft captatieverbod tijdelijk op na felle regenbuien

Bron © BELGA

Foto: Joris Herregods

De provincie West-Vlaanderen heft het captatieverbod tijdelijk op. Dat meldt de gouverneur donderdag. Door de regenval van de laatste dagen is de watervoorraad tijdelijk aangevuld. Landbouwers krijgen nu de kans om water in te slaan om de komende droge periode te overbruggen. Het captatieverbod zal tijdens die periode hoogstwaarschijnlijk weer worden verstrengd.

De voorbije dagen viel er een pak meer regen dan afgelopen maand. Daardoor is de watervoorraad tijdelijk aangevuld. Om dat extra water maximaal te laten benutten, heft gouverneur Decaluwé tijdelijk het captatieverbod op. Behalve in het Blankaartbekken omdat het peil daar nog te laag is. Dat geldt ook voor de Bornebeek en de afgesloten meanders van de Leie en de Schelde.

LEES OOK. Zware wateroverlast, met dank aan de droogte: “We moeten oplossingen bedenken om dit op te vangen. Letterlijk”

In de hele provincie viel er gemiddeld 30 liter water per vierkante meter. Daarmee is het neerslagtekort niet weggewerkt maar er is wel extra regenwater beschikbaar. Het wateroverschot is slechts tijdelijk, dus kunnen landbouwers nu hun voorraad aanvullen voor de komende droge periode. Met de aankomende droogte en hitte zullen er waarschijnlijk snel nieuwe beperkingen worden opgelegd in het watergebruik in West-Vlaanderen.

OVERZICHT. Zo hard ging het onweer in uw streek tekeer

Door gjs
AANGERADEN