Vuurgevecht met Abdeslam nog niet erkend als antiterreur

Salah Abdeslam . Foto: Nieuwsblad

Ze zijn niet op zoek naar een hogere tegemoetkoming omdat ze gewond raakten toen ze in maart 2016 probeerden de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam in te rekenen. “De betrokken agenten betreuren wel dat het vuurgevecht niet op de lijst staat van de erkende terroristische feiten in ons land, waardoor zij de erkenning van de overheid missen voor de risico’s waar ze zich toen aan blootgesteld hebben”, aldus hun advocate Maryse Alié.

In maart 2016 kwam de politie eindelijk Salah Abdeslam, de laatste overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs in november 2015, op het spoor. In een appartement in Vorst kwam het tot een hevig vuurgevecht. Eén terrorist werd gedood, vijf politiemannen van de speciale eenheden raakten gewond. Maar Abdeslam glipte door de mazen van het net.

Donderdag stelde de Brusselse rechtbank de behandeling van de schadeclaim van de agenten uit tot in december, omdat de expertise van de geleden schade door de Covidpandemie diende uitgesteld. “In beginsel wilden mijn cliënten zelfs geen cent schadevergoeding krijgen. Maar dankzij hun optreden hebben zij wellicht heel wat mensenlevens helpen redden. Dat willen zij erkend zien”, aldus hun advocate.

Door yb
AANGERADEN