Lufthansa kan Brussels Airlines failliet laten gaan, vakbond “schiet nog niet in paniek”

Bron © BELGA

Foto: put

Volgens meerdere bronnen zou Lufthansa niet langer uitsluiten haar Belgische dochter, Brussels Airlines, in faillissement te laten gaan of er zich van ontdoen. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag. De Franstalige krant weet van een interne bron dat de directie van Brussels Airlines maandag de directie van de Lufthansa-groep ontmoet.

Ter herinnering, de Belgische regering en Lufthansa onderhandelen al weken een steunprogramma onder de vorm van in hoofdzaak leningen ter waarde van circa 300 miljoen euro. “Er is geen enkel plan om Brussels Airlines te verkopen”, verklaart Andreas Bartels, hoofd communicatie van de Duitse luchtvaartgroep. “Wij hopen een akkoord te kunnen vinden met de Belgische Staat.”

La Libre stelt echter, gesteund op meerdere bronnen, dat indien er geen sociaal akkoord wordt gevonden tussen de directie van Brussels Airlines en de vakbonden, Lufthansa haar Belgische filiaal de boeken laat neerleggen.

Een sociaal akkoord is nog altijd niet in zicht, vooral de piloten vinden een aantal voorstellen van de directie “onverteerbaar”. De Belgische luchtvaartmaatschappij voorziet zoals bekend in de schrapping van bijna 1.000 banen op een totaal van 4.000.

“Al tien keer dood en begraven geweest”

De liberale vakbond ACLVB verwacht dat het bedrijf uiteindelijk niet in een wild avontuur gaat stappen. “We gaan niet in paniek schieten”, zegt vakbondssecretaris Filip Lemberechts. “Brussels Airlines is de voorbije weken al tien keer dood en begraven geweest.”

Lemberechts richt de blik naar de belangrijke aandeelhoudersvergadering bij Lufthansa van volgende week - waar het Duitse reddingspakket gestemd moet worden. “Ik denk dat ze uiteindelijk hun verantwoordelijkheid zullen nemen en niet in een wild avontuur gaan stappen.”

De werknemers van Brussels Airlines verdienen volgens Lemberechts dat het bedrijf een toekomst krijgt. “De voorbije weken hebben we elke dag onderhandeld en die zijn constructief verlopen”, verwijst hij naar het sociaal overleg. Hij denkt dat er de komende dagen naar een princiepsakkoord gegaan kan worden.

AANGERADEN
Meest recent