Europaparlement vraagt verbod op Zwarte Piet

Het zwart geschminkte knechtje van de Sint met krullenpruik, oorbellen en dik aangezette lippen: een “racistische traditie” die moet verdwijnen, vindt een meerderheid in het Europees Parlement.© BELGA

Een amendement in het Europees Parlement leidt plots weer tot een politieke discussie over Zwarte Piet. Nochtans wou het parlement vooral focussen op racisme naar aanleiding van de dood van Georges Floyd in de VS. “Het is niet aan Europa om zich uit te spreken over culturele tradities in de regio’s, zoals Zwarte Piet”, zegt Kris Peeters (CD&V).

Matthias Vanderaspoilden

Het is zomer en toch hebben we het weer over Zwarte Piet en het feit dat hij moet verdwijnen. Dit keer is het Europees Parlement de boosdoener: daar werden vrijdagavond een resolutie en een aantal amendementen gestemd om racisme streng te veroordelen. De resolutie zelf focust op het machtsmisbruik dat ingegeven is door structureel racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd, de Afro-Amerikaan die in Minneapolis stierf bij politiegeweld.

Toch ging de meeste aandacht naar een van de amendementen die aan de resolutie gekoppeld werd, met name de vraag aan de lidstaten om geen tradities in ere te houden waarbij aan blackfacing gedaan wordt. Dat fenomeen, waarbij blanke mensen hun gezicht zwart of bruin maken om zo voor iemand van een andere huidskleur door te gaan, komt onder meer voor in films en televisieprogramma’s. Het bekendste voorbeeld, zeker bij ons, is evenwel Zwarte Piet.

Culturele tradities

Het amendement dat de Europese landen oproept om hun “racistische en afrofobische tradities” stop te zetten, kreeg de steun van 415 parlementsleden, tegenover 216 stemmen tegen en 55 onthoudingen. Van de Vlaamse Europarlementsleden steunden Hilde Vautmans en Guy Verhofstadt (Open VLD), Kathleen Van Brempt (SP.A) en Petra De Sutter (Groen) het amendement. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen, net als Kris Peeters (CD&V). Zijn partijgenote Cindy Franssen onthield zich. Hilde Vautmans liet intussen weten dat ze haar stem veranderd wil zien in een tegenstem. “Ik vind niet dat Zwarte Piet of roetpiet moet verdwijnen, laat staan door een verbod vanuit de overheid. Dat zou zelfs contraproductief kunnen zijn”, klinkt het.

Oud-minister Kris Peeters stemde ook heel bewust tegen, net als het gros van de leden van de EVP-fractie waartoe CD&V behoort. “Het is niet aan Europa om zich uit te spreken over culturele tradities in de regio’s, zoals Zwarte Piet”, zegt hij. “Laat dat maar over aan de regio’s zelf.”

De les spellen

Kris Peeters steunde de algemene resolutie , die focust op de moord op George Floyd, overigens wel. Net als Cindy Franssen, Hilde Vautmans, Guy Verhofstadt, Kathleen Van Brempt en Petra De Sutter. In totaal stemden 493 parlementsleden voor de resolutie, 104 tegen (onder meer de Vlaams Belang-verkozenen) en onthielden 67 parlementsleden zich – onder wie de N-VA-leden. “Racisme is weerzinwekkend en mag nooit worden getolereerd”, benadrukt Europarlementslid voor N-VA Assita Kanko. Toch onthield ze zich. “We moeten racisme het hoofd bieden, maar meer EU-regelgeving is niet de juiste oplossing. Ik zou willen voorstellen dat Europa het eigen huis op orde krijgt voordat het de Verenigde Staten en haar eigen lidstaten de les spelt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten