Felle strijd in Slag om Balenberg: Thibau versus Mathieu en de rest

Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel. © BELGA

In afwachting dat de wielercompetitie eindelijk weer op gang wordt getrokken na de coronacrisis, organiseerde Golazo vorige maandag in het grootste geheim de allereerste Slag om Balenberg. In drie disciplines namen de beste veldrijders het tegen elkaar op. Zondag om 17 uur wordt dit uniek concept uitgezonden op Sporza.

Werner Bourlez

Zes vrouwen en vijf mannen uit het veldrijden verschenen maandag één voor één aan het Sven Nys Cycling Center in Baal voor drie proeven: een technisch parcours op tijd, om het verst ploeteren door een zandbak en een tijdritronde van 1.68 km op een deel van het parcours van de GP Nys. De top van het veldrijden was aanwezig. Bij de vrouwen was er Belgisch kampioene Sanne Cant, vicewereldkampioene Annemarie Worst, Ellen Van Loy, Denise Betsema, Laura Verdonschot en juniorenwereldkampioene Shirin van Anrooij die in laatste instantie wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado (lichte ontsteking aan de knie) kwam vervangen. Bij de mannen gingen wereldkampioen Mathieu van der Poel, Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Toon Aerts, Eli Iserbyt en thuisrijder en juniorenwereldkampioen Thibau Nys de strijd aan. Tim Merlier kende onderweg autopech en geraakte niet op tijd in Baal. Hun exploten zijn zondag vanaf 17 uur te zien op Sporza.

© BELGAIMAGE

“Als organisator was het leuk om eindelijk nog eens iets in elkaar te steken, dat is helaas al een tijdje geleden”, zegt Christophe Impens Namens Golazo. “Maar ook renners, sponsors en televisie hunkeren naar nieuwe content en exposure in deze coronatijden. En de tv-kijker wil ook wel eens iets nieuws in plaats van retrokoersen (lacht). Deze verrassing zal zeker heel wat sportfans boeien. Want ik kan je verklappen: het werd een boeiende strijd.”

© BELGA

Zomercross

Het initiële gedacht was om een zomercross te organiseren. “Het was echter snel duidelijk dat echte competitie niet voor meteen zou zijn”, zegt Impens. “Eerst was het 1 augustus, dan is het wel vervroegd naar 1 juli. Dat was niet aan de orde, dus kozen we voor een individuele clash: man tegen man en vrouw tegen vrouw. We hebben tien proeven bedacht en er zijn er drie van overgebleven in samenspraak met Sporza. En zo is de Slag om Balenberg geboren. De locatie was snel gevonden na overleg met Sven Nys: het parcours is er en alles was voorhanden, ook voor een technisch parcours met natuurlijke hindernissen.”

Wie zich kroonde tot de meest complete crosser ziet u zondag om 17u05 in Sporza op één.

© BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws