Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”

Foto: BELGAPLUS

Hij doet het weer. Thibau Nys versloeg de profs in de eerste Slag om Balenberg, een uniek veldritevenement in coronatijden. De juniorenwereldkampioen won alle drie de proeven. Oké, hij reed aan het Sven Nys Cycling Center een thuiswedstrijd, maar op Wout van Aert na was de top van de crosswereld wel present. Inclusief Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen won de Nederlandse Annemarie Worst.

LEES OOK. Thibau Nys na zijn knappe zege tegen Mathieu van der Poel: “Ik wist niet dat ik dit al kon”

Voor alle duidelijkheid: de Slag om Balenberg werd vorige maandag betwist. Zonder publiek, met alleen renners, begeleiders en organisatoren. In coronatijden mogen er tot 1 juli geen competitiewedstrijd worden betwist maar dit gesloten evenement kreeg groen licht van Belgian Cycling. Al kon men toch spreken van een echte wedstrijd van er werd gestreden op het scherp van de snee.

De deelnemers kregen een voor een drie opdrachten te verwerken. De winnaar kreeg telkens zes punten, de tweede vijf, en zo verder. Bij de slotproef waren dubbele punten te verdienen. Bij de mannen waren aanwezig: wereldkampioen Mathieu van der Poel, Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Toon Aerts, Eli Iserbyt en thuisrijder en juniorenwereldkampioen Thibau Nys. Tim Merlier kende onderweg autopech en geraakte niet op tijd in Baal.

Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”
Laurens Sweeck. Foto: BELGAPLUS

Thibau Nys beet de spits af en zette meteen een toptijd neer op het trialparcours, een technisch omloop van 400 meter in het bos. Veel bochtenwerk, korte nijdige klimmetjes, afdalingen en veel techniek. Een proef op maat van de jongste Nys op snelheid en behendigheid. Hij klokte af op 1’32”16 en de rest beet er nadien de tanden op stuk. Laurens Sweeck kwam het dichtst in de buurt maar strandde op meer dan een seconde. Mathieu van der Poel werd derde.

Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”
Mathieu van der Poel. Foto: BELGAPLUS

Proef twee speelde zich af in een zandbak. Op de helling die tijdens de GP Sven Nys in afdaling wordt genomen vanaf het hoogste punt van het parcours werd nu een zandbak gelegd waar de renners bergop zo ver mogelijk moesten inrijden na een korte aanloop. Iedere renner kreeg twee pogingen. Opnieuw ging Thibau Nys als eerste van start en met 26m67m deed daarna niemand beter in hun eerste poging. Bij poging twee deed Nys er nog een schepje bovenop: 28m96. Toon Aerts kwam met 26m46 het dichts in de buurt, Van der Poel werd opnieuw derde. Nys was de enige die in de zandbak nog eens een versnelling kleiner schakelde. Slim, het was dat extraatje dat hem de zege opleverde.

Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”
Toon Aerts. Foto: BELGAPLUS

Maar in de slotproef waren dubbele punten te verdienen. Een tijdritronde van 1.68 km langs de voorkant van de Balenberg met start in het Balenbergstraatje. Met onderweg een klim, dubbele balken, trappen en een verplichte loopzone van 80 meter. Ditmaal startten de renners in omgekeerde volgorde van de stand zodat Nys als laatste van start mocht gaan. Mathieu van der Poel (4’09”96) reed iets sneller dan Laurens Sweeck (4’10”93). Thibau moest als tweede eindigen om zeker te zijn van eindwinst en richtte zich dus op de tijd van Sweeck. “Hij zal wel drie op drie halen”, voorspelde Van der Poel. Hij kreeg gelijk want Nys deed nog meer dan twee seconden af van de toptijd en kroonde zich tot koning van de Balenberg.

Nys: “Geen conclusies trekken”

“Hoe is dit mogelijk? Dit had ik niet durven dromen”, reageerde Nys. “Het klopt dat ik hier mijn trainingsparcours terugvind, ik ben hier als het ware geboren en ken de ondergrond perfect. Die slotproef reed ik perfect: ik had controle over de fiets en reed het ideale rondje, zonder fouten. Maar het verbaast mij toch dat niemand beter deed, de tegenstanders waren toch straffe mannen.”

Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”
Thibau Nys Foto: BELGAPLUS

Dit was uiteraard nog geen echte veldrit, maar de prestatie van Nys is knap. “Een veldrit duurt een uur, dat is wat anders dan vier minuten”, zegt Nys. “Je mag hier geen conclusies uit trekken. Ik moet nog een grotere motor krijgen om met Mathieu en de rest te wedijveren zodat ik heel lang een groot vermogen kan rijden. Maar dat ik hier win is toch leuk, ik wist niet dat dit mogelijk was.”

Van der Poel: “Geleden van WK”

Mathieu van der Poel, onlangs nog heer een meester in de Container Cup, legde zich neer bij het meesterschap van Nys. “Op mijn zeventiende had ik er ook alles voor gedaan om de profs te kunnen kloppen. Dit was een unieke kans voor hem, op zijn parcours, dus hij zal er goed naar hebben toegewerkt en getraind. Terecht. Het was van het WK in Dübendorf geleden dat ik nog op een crossfiets had gezeten. Dit zijn korte, specifieke inspanningen waar wij nu niet op trainen omdat we ons voorbereiden op het wegseizoen. Het is ook op de limiet en ik vermijd risico’s. De conditie is dan ook nog niet super. Maar bravo voor Thibau.” Laurens Sweeck werd derde. “Ook al ben je wat voorzichtig: iedereen gaat toch voluit hoor”, zegt de Belgische kampioen. “Niemand wil afgaan. Ik ben ook heel blij dat Golazo dit op poten heeft gezet. Het deed deugd om nog eens te strijden tegen de collega’s. Maar laten we vooral hopen dat alle veldritten dit seizoen kunnen doorgaan. Voor ons, maar ook voor de vele organisatoren.”

Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”
Annemarie Worst Foto: BELGAPLUS

Worst heerst bij de vrouwen

Bij de vrouwen was de zege voor Annemarie Worst: zij won de eerste proef, werd tweede na Shirin van Anrooij (die in laatste instantie de geblesseerde Ceylin del Carmen Alvarado kwam vervangen) in de zandbak en verpulverde haar tegenstanders in de slotproef. Ook Denise Betsema, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot en Belgisch kampioene Sanne Cant waren van de partij. “Nou, dit was fun”, glunderde de winnares. “Nog van dat graag. Ik mis echt wel de competitie. Ik wou wat mountainbikewedstrijdjes rijden, maar die vielen allemaal weg. Hopelijk kan ik nog wat op de weg koersen, maar het is nog onduidelijk of die er zullen komen in Nederland.”

Thibau Nys (17) klopt alle veldritprofs en wint Slag om Balenberg: “Hoe is dit mogelijk?”
Sanne Cant. Foto: BELGAPLUS

Ook de vrouwen gingen voluit en schuwden de risico’s niet. En dat had zijn gevolgen: Denise Betsema zag een toptijd in de slotproef wegsmelten toen haar ketting er af sprong, Ellen Van Loy kwam ten val in een bocht en Laura Verdonschot bleef haken aan de balken. “Het vel is eraf. Maar dat is niet erg, ik heb enorm genoten van dit evenement. En ik denk de rest ook.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN