Virgin wil toeristen naar ruimtestation ISS vliegen

© REUTERS

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, wil over een paar jaar toeristen naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS vervoeren. Het bedrijf heeft, naar eigen zeggen op zijn website, een overeenkomst getekend met het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Virgin gaat op zoek naar mensen die een reis naar de ruimte willen kopen en zal ze daarvoor trainen. Ook moet het bedrijf het vervoer regelen.

Virgin Galactic heeft al een eigen ruimtevliegtuig in ontwikkeling. Dat vliegt vanaf Spaceport America in de staat New Mexico. Het vliegtuig gaat naar de rand van de dampkring, de inzittenden worden even gewichtloos en keren daarna weer terug naar de Aarde. Het toestel komt niet in een baan rond onze planeet.

Virgin zal ook Spaceport America gebruiken om de ISS-klanten te trainen voor het nieuwe programma. Wanneer de eerste toeristen naar het ISS vliegen, is nog niet bekend.

Lage omloopbaan

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, bracht onlangs als eerste private firma ooit mensen naar de ruimte. De twee Amerikaanse astronauten aan boord vertoeven de komende maanden in het ISS. Later wil het bedrijf ook toeristen in een baan rond de Aarde brengen.

Boeing wil volgend jaar voor het eerst astronauten lanceren. De commerciële bedrijven krijgen de kans om zich te richten op de zogenoemde ‘low earth orbit’, dus een lage omloopbaan. Het ISS vliegt op een hoogte van ongeveer 400 kilometer over. De NASA zelf wil zich de komende decennia richten op vluchten naar de Maan en uiteindelijk ook naar Mars.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten