Twee ACV-medewerkers vrijgesproken na klacht Marie-Christine Marghem

© BELGA

De correctionele rechtbank van Henegouwen, afdeling van Doornik, heeft maandag twee vakbondsfunctionarissen van het ACV vrijgesproken die naar de federale minister van Energie en Milieu Marie-Christine Marghem in Doornik waren gegaan “om de jacht op werklozen aan te klagen die in 2015 door de federale regering is gelanceerd”. Dat meldt het ACV zelf maandagmiddag.

Op 5 juni 2015 kwamen twee medewerkers van de vakbond naar de woning van minister Marghem. Ze deden zich voor als medewerkers van de RVA die een controle kwamen uitvoeren. Met deze actie wilden de vakbondsleden, die de scène filmden, een door de regering genomen maatregel ter bestrijding van de werkloosheidsfraude aan de kaak stellen.

Persoonlijk gewin

Minister Marghem diende een klacht in voor laster en eerroof. “Het doel van de vakbondsleden met het filmen van de actie was om een boodschap te verspreiden en te insinueren dat Marghem publiek geld heeft verduisterd voor haar persoonlijke gewin”, aldus de advocaat van de minister.

Het openbaar ministerie had de vrijspraak gevraagd voor de twee ACV-medewerkers. Maandag sprak de rechtbank de twee vakbondsleden vrij. “We moeten rekening houden met de vrijheid van meningsuiting”, aldus de procureur des Konings.

Het ACV zegt “verheugd” te zijn met het vonnis. De vakbond herhaalt zijn kritiek op de onaangekondigde bezoeken van de overheid aan de woningen van werklozen om hun familiale situatie te controleren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten