Basisschool investeert in zonne-energie en vermindert CO2-uitstoot drastisch

De zonnepanelen op de basisschool van Sterbos. Foto: Neel Vermeiren

Wuustwezel -

De Vrije Basisschool Sterbos liet op het dak van de school zonnepanelen plaatsen die jaarlijks het energieverbruik van een tiental gezinnen zullen opwekken

De installatie zorgt meteen ook voor een betere klimaatregeling in het gebouw. “Het dak van de kleuterschool kreeg eerst een extra laag witte roofing”, zegt directeur Luc Anthonissen. “Die laag werkt lucht- en waterzuiverend. Dat betekent dat op een warme dag er een temperatuurverschil van 4 graden kan worden gemeten tussen een wit en een zwart dak. Dat zal dus ook zorgen voor een lagere temperatuur in de gebouwen.”

Daarnaast zullen de zonnepanelen jaarlijks 50.000 kW opwekken. Dat komt overeen met het gemiddelde energieverbruik van 10 gezinnen. “Ongeveer 70 procent van de opgewekte energie zal rechtstreeks door de school verbruikt worden. De overige 30 procent wordt op het net gezet.”

“De installatie zorgt er daarnaast ook voor dat er 13 ton minder CO2 uitgestoten wordt. Dat komt neer op 91 keer naar Parijs vliegen, 4.147 liter diesel verbranden, 3.900 kilogram papier verbruiken, 208.000 kilometer met de trein reizen en 6.500 dagen ademhalen. Om 13 ton CO2 te compenseren, moeten 650 bomen een jaar lang groeien. Dat is dus een indrukwekkende vermindering van de CO2-uitstoot.” (vw)

AANGERADEN