Vlaanderen maakt 4,2 miljoen vrij voor de Vallei van de Zwarte Beek

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Beringen -

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lanceerde maandag in Beringen het natuurinrichtingsproject de Vallei van de Zwarte Beek. De Vlaamse regering heeft een bedrag van 4,2 miljoen euro vrijgemaakt om het grootste veenpakket van Vlaanderen te herstellen. Het herstel van het veenpakket in het domein van ongeveer 600 hectare gebeurt in samenwerking met Natuurpunt, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de stad Beringen.

“Het is de bedoeling dat we het veen de komende jaren gaan herstellen en beschermen omdat dit ons beschermt tegen de droogte”, aldus Zuhal Demir tijdens het bezoek. “Momenteel loopt het water weg langs het riool en de bedoeling is dat we dat gaan bufferen en daarna gaan laten infiltreren.”

Vlaanderen maakt 4,2 miljoen vrij voor de Vallei van de Zwarte Beek
Foto: Photo News

De vallei van de Zwarte Beek is één van de meest unieke natuurparels in Vlaanderen. “Die vallei is uniek omdat we hier een aantal vegetaties, de zogenaamde kleine zeggenvegetaties, voorkomen. Het project is opgestart in 2001”, zo verduidelijkt Wouter van Muysen van VLM. “Sindsdien hebben we al heel wat verschillende werken gedaan zoals de zwemvijver heringericht, een waterzuivering aangelegd, open plekken gerealiseerd, een meandering van de Zwarte Beek en enkele percelen heringericht. Het is overduidelijk dat het aantal broedgevallen toegenomen zijn. Zo is het duidelijk dat de watersnip er is, hier broedt en hier ook blijft.”

Vlaanderen maakt 4,2 miljoen vrij voor de Vallei van de Zwarte Beek
Foto: Photo News

De komende jaren moeten er nog enkele werken gebeuren en wordt er ook nog verder geïnvesteerd om het grondwater omhoog te brengen zodat het veen goed beschermd wordt en goed nat wordt. “We wensen nog een gebied van 100 a 120 hectare in te richten zodat het hydrologisch geschikt wordt voor die planten en diersoorten. Daar gaan we de komende vier of vijf jaar hard aan werken maar uit de ervaringen die we hebben uit het verleden zijn we er gerust in dat dit goed gaat komen.”

AANGERADEN