Maandag overleg over aanpak roetfilterfraude

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vergadert maandag met het Brussels en het Waals gewest over de aanpak van roetfilterfraude.

Voormalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigde vorige legislatuur nieuwe meetapparatuur voor de roetuitstoot aan. Dit jaar zou die in gebruik moeten worden genomen in de keuringscentra.

Huidig minister Lydia Peeters zei vorige maand dat ze in afwachting van een nieuwe Europese richtlijn vasthoudt aan de richtlijn uit 2014, die enkel een opaciteitstest oplegt. Die is minder performant dan de nieuwe PN-test. Dat kwam haar op kritiek van de oppositie en de coalitiepartners te staan.

Onderzoek

Peeters zei eerder al in het parlement dat ze wel initiatief wil nemen, en laat nu weten bij Europa te hebben geïnformeerd naar de mogelijke implementatie van de PN-meting. “Ik vroeg ook bij GOCA welke stappen zij hebben ondernomen in navolging van hun studie die in maart 2019 werd opgeleverd”, aldus Peeters. Uit die studie bleek dat er bijkomend onderzoek nodig is, omdat de technologie constant evolueert.

Maandag overlegt de minister met Brussel en Wallonië. “We hebben geen enkel initiatief stopgezet, maar samenwerking en een ruimere aanpak is essentieel”, zegt ze.

Eind juni wordt een studie verwacht van het departement Omgeving naar een mogelijke controle langs de weg op roetfilterfraude.

AANGERADEN