Zaak rond peuter Mawda: agent die dodelijk schot loste, mensensmokkelaar en chauffeur moeten voor correctionele rechtbank verschijnen

Het parket gaat de drie verdachten in de zaak rond de dood van peuter Mawda doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om de politieagent die het schot loste, de bestuurder van de bestelwagen waarin Mawda vervoerd werd en de vermeende mensensmokkelaar.

Het parket van Bergen bevestigt hiermee informatie die Paris Match eerder al naar buiten bracht.

Het kleine Koerdische meisje kwam om het leven in de nacht van 17 op 18 mei in 2018 na een uit de hand gelopen achtervolging op de E19/E42. Nabij Maisières vuurde een agent vanuit zijn voertuig op de bestelwagen waar onder meer de kleine Mawda in zat. Het meisje werd geraakt en overleed aan haar verwondingen.

Eerder raakte al bekend dat de agent beschuldigd wordt van onvrijwillige doodslag, maar nu zullen ook de chauffeur van de bestelwagen en de vermeende mensensmokkelaar zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De chauffeur en de mensensmokkelaar worden beschuldigd van gewapend verzet en kwaadwillige obstructie van het verkeer met de dood van het kind als verzwarende omstandigheid. De kwalificatie ‘gewapend verzet’ kwam er omdat ze hun voertuig als wapen gebruikten om te ontkomen aan de politie tijdens de achtervolging. Beiden werden in voorlopige hechtenis geplaatst in respectievelijk Nederland en Groot-Brittannië.

De raadkamer van Bergen zal zich op 26 juni over de zaak uitspreken.

LEES MEER. Voor het eerst oog in oog met agent die dochtertje neerschoot

Door adm
AANGERADEN