Mysterieus object ontdekt in de ruimte

(themabeeld)

(themabeeld) © REUTERS

Ver in het heelal is een mysterieus object ontdekt. Zijn soort was nog niet bekend, het is een ontbrekend puzzelstuk. Het gaat om een bepaald type voormalige ster.

Als een grote ster sterft, implodeert zij en blijft er een zwart gat achter. Kleine sterren ontploffen als een supernova en laten neutronensterren achter. Maar tussen die twee zat tot nu toe een “zwart gat”: De grootste neutronenster is 2,5 keer zo zwaar als onze zon, het lichtste zwarte gat heeft 5 keer de massa van onze ster.

Het nu gevonden object is het eerste dat daar tussenin zit. “We hebben decennia gewacht op het antwoord op dit mysterie. We weten niet of dit de zwaarste neutronenster of het lichtste zwarte gat is, maar het breekt hoe dan ook een record”, zegt onderzoekster Vicky Kalogera.

Trillingen

Het object verraadde zich bij zijn eigen ondergang. Lang geleden ging het samen met een zwart gat dat 23 keer zo zwaar was als onze zon. Daardoor ontstond een nieuw zwart gat, dat 25 keer zo zwaar is als onze ster, op 800 miljoen lichtjaar afstand. De fusie slingerde een zwaartekrachtgolf door het heelal, een trilling in de vezels van het universum, zoals de rimpels wanneer iemand een steen in een vijver gooit. Die golf kwam op 14 augustus vorig jaar langs de aarde. De trilling werd gemeten en toen wetenschappers de bron zochten, ontdekten ze het vreemde object.

Albert Einstein opperde ruim honderd jaar geleden dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd, die één geheel vormen. Einstein noemde dit ruimtetijd. Bij een grote gebeurtenis kan ruimtetijd uitrekken of krimpen. Die trillingen heten zwaartekrachtgolven. Pas sinds een paar jaar bestaan er detectoren die gevoelig genoeg zijn om de rimpelingen te meten.

LEES OOK

Nu in het nieuws