Dan toch nog 30ste speeldag? Belgische Mededingingsautoriteit overweegt om degradatiematchen toch te laten spelen

© Photo News

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) overweegt om de clubs de 30ste speeldag te laten herspelen. Ofwel helemaal, ofwel alleen de ‘degradatiematchen’ Waasland-Beveren-AA Gent en Oostende-Cercle Brugge. Oostende en Antwerp hebben de BMA schriftelijk laten weten dat dit voor hen niet kan. De kustploeg hervat vandaag de training met slechts elf contractspelers.

Bart Lagae

Komt er nog een staartje aan het seizoen in 1A? Pro League-voorzitter Mehdi Bayat liet vorige week al een ballonnetje op over een 30ste speeldag in juli en CEO Pierre François deed vorige week het voorstel tijdens de zitting van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) over Waasland-Beveren. De Waaslanders willen als zeventiende club naar 1A en vonden gehoor bij de auditeur van de BMA. Maar het is uiteindelijk het college van de BMA dat een beslissing neemt.

Dat college vroeg deze week aan de advocaten van de verschillende partijen om een standpunt in te nemen over de kwestie van de 30ste speeldag. Dat zou er op kunnen wijzen dat de BMA neigt naar een compromisoplossing: alsnog spelen om Waasland-Beveren (of Oostende) als sportieve degradant aan te wijzen. Twee mogelijkheden liggen open: ofwel de volledige speeldag herspelen, ofwel alleen de wedstrijden die belang hebben voor de degradatie: Waasland-Beveren-AA Gent en Oostende-Cercle Brugge.

Zonder nieuwe spelers

Voor enkele clubs is een dertigste speeldag een worstcasescenario. Voor AA Gent bijvoorbeeld, dat theoretisch zijn tweede plaats en Champions League-voorrondeticket kan verliezen. Maar ook voor Oostende en Antwerp, die heel wat spelers kwijt zijn. Beide clubs stuurden een brief naar de BMA om hun onvrede kenbaar te maken. “Voor ons gaat het om een vorm van competitievervalsing”, zegt Dimitri De Decker, de advocaat van KVO. “De kern die we hadden in maart is nu helemaal veranderd. Oostende heeft nog elf spelers onder contract.”

De Pro League had aanvankelijk beloofd dat er met nieuwe kernen kon worden gespeeld, maar onder druk van de FIFA vervalt die belofte. Vandaag verschijnt daarover een beslissing in Sportleven, de officiële krant van de voetbalbond.

Indien de Pro League de 30ste speeldag wil spelen, is er opnieuw een stemming nodig. Volgens insiders is er op dit moment geen meerderheid. Ook een competitie met achttien (of twintig) in 1A behoort nog steeds tot de mogelijkheden en lijkt meer dan ooit de enige oplossing om een einde te maken aan de diverse juridische procedures.

LEES OOK. Dertigste speeldag moeten spelen? KV Oostende heeft nog maar elf spelers, Cercle Brugge heeft geen coach,...

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten