Dan toch geen hittegolf op komst? “Het is een beetje spielerei”

In Gent zoeken kinderen al verkoeling in een fontein Foto: fvv

Het is warm. Zeer warm. De loden zon weegt. Maar of er nu echt een hittegolf aan de gang is, dat is nog niet helemaal zeker. “Maar die punten en komma’s doen er eigenlijk weinig toe”, zegt weerman Frank Deboosere.

Een hogedrukgebied boven Denemarken bepaalt momenteel het warme en droge weer. En dat maakt dat het woensdag om 16 uur in het weerstation van het KMI in Ukkel al 29,4 graden was. Nog niet de 30 graden die het de eerste tropische dag van het jaar zouden maken, maar dat kan de komende uren nog veranderen. En daarvan hangt het af of we nu een hittegolf kijgen of niet. “Eigenlijk is dat een vrij theoretisch gegeven”, zegt weerman Frank Deboosere. Voor een hittegolf moet het vijf dagen lang warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie dagen warmer dan 30 graden. “Dat wil zeggen dat je er geen hebt als het twee dagen lang 32 graden is en drie keer 29,5. Voor je gevoel maakt dat etiket weinig verschil”, zegt Deboosere.

BEKIJK OOK. Uitgelegd: hoe hou ik mijn huis koel bij een hittegolf?

“Het is een beetje spielerei. Wat belangrijk is voor de mensen is dat het een uiterst warme periode is. We zitten in een waarschuwingsfase en het is dus belangrijk om erop te letten dat mensen die ons dierbaar zijn voldoende water blijven drinken en voldoende beschutting zoeken voor de hitte. De punten en komma’s of het nu 29,8 graden of 30,1 graden wordt, die doen er weinig toe.”

LEES OOK. Hittegolf op komst, maar “gebruik ventilatoren best vermijden” vanwege coronavirus (+)

bekijk ook

Hoe hou ik mijn huis koel bij een hittegolf?

Hoe werkt ons grondwatersysteem?

Daarom is het (on)belangrijk om een zonnebril te dragen

Door Kim Clemens
AANGERADEN
Meest recent