Kosovo-tribunaal beschuldigt Kosovaarse president van oorlogsmisdaden

Hashim Thaci

Hashim Thaci © EPA-EFE

De procureurs bij het speciale tribunaal voor Kosovo hebben de Kosovaarse president Hashim Thaci en anderen woensdag beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in het conflict van eind jaren 90 tegen Servië.

jvh

Thaci en anderen worden beschuldigd van “misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, met inbegrip van moord, het doen verdwijnen van personen, vervolging en foltering”, deelde het tribunaal in Den Haag mee. Samen met anderen zou Thaci voor meer dan honderd moorden verantwoordelijk zijn. Hij is op tien punten aangeklaagd.

Het tribunaal preciseerde dat een rechter de beschuldigingen nog moet bevestigen. Er is een arrestatiebevel tegen Thaci uitgevaardigd, zei de speciale aanklager van het tribunaal. Thaci is sinds 2016 president van Kosovo.

Onder de medebeschuldigden is er de leider van de Democratische Partij van Kosovo, Kadri Veseli. Hij en Thaci waren leiders van de Albanese guerrilla, het Kosovaars Bevrijdingsleger UCK, dat in 1998 en 1999 het Servische leger bevocht. Veseli leidde de inlichtingendienst van de guerrilla.

Het speciaal tribunaal voor Kosovo zag in 2015 het levenslicht om veronderstelde misdaden van het UCK tegen Serviërs, Roma en Albanese opposanten tijdens en na het conflict te onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten