PODCAST. Misleiding, moord en seks: het onbegrijpelijke gefluister in het gras betekent meer dan je denkt

Sluit je ogen en spits de oren. Heb je het gehoord? Neen? Wij ook niet. En toch is het er: beestenklap bij insecten. De meest onbekende, mysterieuze, maar wel alomtegenwoordige communicatie die er is.

csn

Want terwijl je door de tuin stapt, in bed ligt of op terras zit, roepen mieren om hulp omdat ze onder een bergje zand liggen. Dansen bijen om de rest van de korf de weg te tonen naar eten. Zoemt meneer de mug om mevrouw de mug te vinden. Verspreidt een nachtvlinder een wolk van parfum in de hoop ook nog van’t straat te raken of steken vuurvliegjes hun lichtje aan om ook van boem boem te doen.

Al is het niet allemaal peis en vree of romantique insectique. Want die kleine beestjes gebruiken communicatie ook om te misleiden, te veroveren of te doden. Wim Veraghtert van Natuurpunt neemt ons mee door het gras en leert ons wat daar allemaal verteld wordt in het groen. En tegen het groen. Want jawel, sommige insecten doen ook al eens een klapke met een boom. Welkom in de kleinste beestenklap ter wereld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten