VS leggen nieuwe elementen voor in zaak tegen Julian Assange

© AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft woensdag nieuwe elementen voorgelegd in de zaak tegen Julian Assange. Zo zou de Australische WikiLeaks-oprichter hackers hebben gerekruteerd en samengezworen hebben om in computers in te breken, onder meer die van een Navo-land.

De nieuwe beschuldigingen komen niet bovenop de 18 die in de VS geuit zijn tegen Assange, zo preciseert het ministerie.

Uit de documenten moet blijken dat Assange de hackersgroepen LulzSec en Anonymous in de arm nam. Hij zou ook “een niet-geautoriseerde toegang gehad hebben tot een informatiesysteem van een regering van een Navo-land”, klinkt het nog.

De hoorzittingen in de uitleveringszaak rond WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn door het coronavirus uitgesteld tot september. Een exacte datum kon de rechtbank van Londen nog niet bepalen.

(Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Die zaak draait om een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Die willen de 48-jarige Assange onder meer vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Daardoor zouden volgens Washington vooral Amerikaanse informanten gevaar gelopen hebben.

Als Assange, die nog steeds alles ontkent, voor alle 18 aantijgingen veroordeeld zou worden, kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf oplopen.

Assange verschool zich in 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar verdachten de autoriteiten hem van seksueel misbruik. De oprichter van WikiLeaks zat uiteindelijk zeven jaar in de diplomatieke post, tot de regering van Ecuador hem de deur wees. Hij belandde vervolgens in een Britse cel omdat hij naar de ambassade was gevlucht terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Uit vrees dat de Australiër weer de benen zou nemen, weigerde de Britse rechter eerder dit jaar Assange op borgtocht vrij te laten tijdens de behandeling van zijn uitleveringszaak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten