Europese Commissie keurt Duits reddingsplan voor Lufthansa formeel goed

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Zoals verwacht heeft de Europese Commissie formeel groen licht gegeven aan het reddingsplan van de Duitse regering voor luchtvaartreus Lufthansa. Dat Berlijn in ruil voor het steunpakket van 6 miljard euro een belang van 20 procent neemt in de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, is niet in strijd met de staatssteunregels, deelt de Commissie donderdag mee.

De Duitse regering en de Commissie raakten het eerder al eens over enkele cruciale punten bij de onderhandelingen over een reddingsplan voor Lufthansa. Nu heeft de Commissie dus het licht op groen gezet voor het volledige plan.

Met de steun is een totaalbedrag van 6 miljard euro gemoeid. De overheid zal ook garant staan voor een lening van 3 miljard euro, maar daarover velt de Commissie een apart oordeel.

Voor de redding van Lufthansa werd woensdag een belangrijke horde genomen toen de grootste aandeelhouder, de Duitse miljardair Heinz Hermann Thiele, bekendmaakte dat hij ondanks eerdere kritiek het reddingsplan vandaag/donderdag zal goedkeuren tijdens een aandeelhoudersvergadering. “Het is in het belang van alle Lufthansa-medewerkers dat het management snel kan onderhandelen met de vakbonden over de noodzakelijke herstructurering”, verklaarde hij aan de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ryanair vecht Europees groen licht voor staatssteun Lufthansa aan

De Ierse lagekostenmaatschappij meent dat de concurrentie wordt verstoord en stapt naar het Europese Hof van Justitie, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

“Tot nu toe hebben we beroep aangetekend tegen alle beslissingen van de Europese Commissie waarbij staatssteun voor luchtvaartmaatschappijen wordt goedgekeurd en dat geldt ook voor het groene licht voor Lufthansa”, zo verklaarde directeur juridische zaken Juliusz Komorek. “We gaan in beroep van zodra de integrale beslissing wordt gepubliceerd.”

Komorek vindt dat de Commissie weinig compensaties heeft gevraagd voor de goedkeuring van het steunpakket van in totaal 9 miljard euro. Lufthansa moet slots op de luchthavens van Frankfurt en München van de hand doen. “En het reddingsplan gaat veel verder dan het loutere oplossen van een liquiditeitsprobleem”, betoogde hij. “Liquiditeitsproblemen bij luchtvaartmaatschappijen zijn de enige denkbare rechtvaardiging voor staatssteun in de huidige crisis”, aldus de directeur.

De aandeelhouders van Lufthansa moeten de operatie nog goedkeuren. Later donderdag vindt een algemene vergadering plaats. De grootste aandeelhouder, Heinz Hermann Thiele, liet intussen wel verstaan dat hij zal instemmen met het plan.

AANGERADEN