Ronde van Polen eert betreurde Bjorg Lambrecht met symbolische startdatum en klassement: “We zullen hem nooit vergeten”

© BELGAIMAGE

Op 5 augustus gaat de Ronde van Polen van start aan het Slaski-stadion in Chorzów. Dat is geen lukraak gekozen datum, maar exact één jaar na het overlijden van Bjorg Lambrecht. De organisatie stelt alles in het werk om de herinnering aan de betreurde renner van Lotto-Soudal in stand te houden.

Vincent Van Genechten

“Bjorg zal voor altijd bij ons zijn”, aldus koersdirecteur Czeslaw Lang in een persbericht met de titel ‘Tour for Bjorg’. “We zullen hem nooit vergeten. De beslissing om het rugnummer 143 vrij te houden, werd maanden geleden al unaniem genomen. Maar we willen de herinnering aan hem in stand houden, op verschillende manieren.”

Zo zal het klassement voor de beste jongere (renners tot 23 jaar) de naam van Lambrecht dragen. De start aan het Slaski-stadion zal opgedragen worden aan de betreurde klimmer en er zal ook een minuut stilte gehouden worden voor Lambrecht.

© Photo News

Symbolisch

Lotto-Soudal zal met een sterke ploeg aanwezig zijn in Polen. Onder anderen Tim Wellens, John Degenkolb en Thomas de Gendt staan op de startlijst.

“We willen Bjorg eren, net als de organisatie en Poolse fans bedanken voor hun ongelooflijke steun”, aldus teammanager John Lelangue. “Ze hebben ons aangemoedigd op zeer moeilijke momenten. Dat zullen we nooit vergeten, net zoals we Bjorg nooit zullen vergeten. Het nummer 143 staat op onze wagens en in onze teamcommunicatie. Ik ben dan ook blij dat de beste jonge renner de speciale Bjorg-prijs zal ontvangen. Dat zal zeer symbolisch worden.”

Ook Tomasz Marczynski zal de ronde van zijn thuisland betwisten voor de Belgische formatie. “De herinnering aan Bjorg is een extra motivatie voor ons allemaal. Het zal ons kracht geven op cruciale momenten. We willen alle prijzen pakken zodat we dat succes aan hem kunnen opdragen. Ik ga zeker iets symbolisch meenemen, op mijn helm of mijn schoenen.”

Bjorg Lambrecht kwam vorig jaar tijdens de derde etappe van de Ronde van Polen zwaar ten val tegen een betonnen duiker. Hij liep daarbij ernstige inwendige verwondingen op en kreeg een hartstilstand. De renner van Lotto Soudal werd nog gereanimeerd maar stierf korte tijd later in het ziekenhuis. Officieel werd een gescheurde lever hem fataal. Het grote klimtalent werd 22 jaar.

Aangeboden door onze partners