Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zet door met plan voor eindtermen: “De regering is geen achterkamer”

Bron © BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) Foto: BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt vrijdag binnen de Vlaamse regering een akkoord te bereiken over de eindtermen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. In de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement ging Weyts donderdag in tegen de kritiek die is opgedoken. Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman verwijt Weyts “ongeziene koppigheid” en is ervan overtuigd dat de regering met de nieuwe eindtermen “de lat lager legt”.

Als het van minister Weyts afhangt, hakt de Vlaamse regering dus vrijdag de knoop over de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs door. Die eindtermen zijn de minimumdoelen die leerlingen in de toekomst moeten halen. Bedoeling is dat die nieuwe eindtermen vanaf het schooljaar 2021-2022 worden ingevoerd.

Verschillende ontwikkelcommissies met leerkrachten, vertegenwoordigers van de onderwijskoepels, experten, enzovoort hebben zich zo’n twee jaar lang over de invulling van die nieuwe eindtermen gebogen. Een speciale ‘helikoptercommissie’ moest dan nog eens feedback geven op het aangeleverde werk.

Kritiek

Over de nieuwe eindtermen is de voorbije dagen en weken wel wat commotie ontstaan. Zo dook er donderdag nog een open brief op met kritiek van experts uit de ontwikkelcommissies. En ook de helikoptercommissie had nog opmerkingen.

LEES OOK. Onderwijsexperts boos over “in achterkamertjes” afgezwakte eindtermen: “Ongeziene koppigheid van minister Weyts”

Volgens Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman moet minister Weyts rekening houden met die kritiek. Zij begrijpt het dan ook niet dat Weyts het dossier morgen/vrijdag opnieuw op de agenda van de Vlaamse regering heeft gezet. “Dit getuigt van een ongeziene koppigheid”, aldus Meuleman. Ook sp.a-fractieleider Hannelore Goeman noemt de gang van zaken “ongehoord” en “een aanfluiting van het werk van de mensen in de ontwikkelcommissies”.

Weyts: “De regering is geen achterkamer”

Weyts is het niet eens met die kritiek en roept op tot “sereniteit”. “De sfeer die gecreëerd wordt, is niet goed. Men spreekt van achterkamers. De regering is geen achterkamer”, aldus Weyts. Volgens hem is niet alleen rekening gehouden met de adviezen van de verschillende commissies, maar moet er ook gezocht worden naar een draagvlak.

Weyts is er ook van overtuigd dat de nieuwe eindtermen de lat wél hoog zullen leggen. “We willen aangescherpte eindtermen die ambitieus zijn en afgestemd op ASO, TSO en BSO”, aldus Weyts. Hij hoopt dat het dossier morgen groen licht krijgt op de regering.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent