Politieman in New York riskeert zeven jaar cel voor nekklem

Bron © BELGA

Foto: AP

In New York is een politieagent aangehouden omdat hij bij een arrestatie een nekklem had toegepast. In de staat New York is die praktijk strafbaar gemaakt na de dood van George Floyd in Minneapolis. Floyd stierf nadat een agent minutenlang een knie op zijn nek had geplaatst.

De intussen geschorste agent in New York wordt beschuldigd van wurging en poging tot wurging met verzwarende omstandigheden. Volgens de openbaar aanklager van Queens riskeert hij zeven jaar celstraf.

De arrestatie dateert van zondag. Een voorbijganger nam er beelden van met zijn smartphone, maar ook de politie zelf heeft het beeldmateriaal uit de camera’s die de agenten dragen intussen vrijgegeven. Daarop is te zien hoe drie zichtbaar dronken mannen woorden krijgen met de politie. Wanneer een van de mannen een blikje uit een vuilnisbak lijkt te nemen, werpen vier agenten zich op hem. Een van de agenten past daarop gedurende tien seconden een nekklem toe op de zwarte man, die daarop kort het bewustzijn lijkt te verliezen.

LEES OOK. Agent gebruikt verboden wurggreep tijdens arrestatie van zwarte man en wordt meteen geschorst

De politie van New York heeft de nekklem al in 1993 verboden, maar na de dood van George Floyd heeft het parlement van de staat New York en de gemeenteraad beslist om die techniek ook strafbaar te maken.

AANGERADEN