Nieuwe onderwijsminister Brazilië is eerste zwarte minister onder president Bolsonaro, na kritiek

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft woensdag voor het eerst een zwarte minister opgenomen in zijn regering. Economieprofessor Carlos Alberto Decotelli wordt de nieuwe minister van Onderwijs. President Bolsonaro kreeg al forse kritiek vanwege het gebrek aan diversiteit binnen zijn regeringsploeg.

De 70-jarige Decotelli is al de derde onderwijsminister onder Bolsonaro. Hij vervangt Abraham Weintraub. Die moest vorige week opstappen na omstreden verklaringen op Twitter. Op dat sociale netwerk deed Weintraub racistische uitspraken en relativeerde hij de wreedheden van de nazi’s. De rechters van het Braziliaanse hooggerechtshof noemde hij “oenen” die “de gevangenis in moeten”.

In Brazilië is ruim de helft van de bevolking zwart, maar het land, dat pas in 1888 als laatste Amerikaanse land de slavernij afschafte, kent nog grote raciale ongelijkheid. De jongste weken laait het antiracismeprotest in Brazilië op na de dood van George Floyd, die door politiegeweld in de VS om het leven kwam.

AANGERADEN
Meest recent