Dak van woning gaat in vlammen op door blikseminslag, ook vannacht en zaterdag nog onweer mogelijk

De brandweer heeft vrijdag op verschillende plaatsen moeten uitrukken voor wateroverlast door het aangekondigde onweer, maar het grote noodweer bleef uit. In Dessel ging het dak van een woning wel in de vlammen op na een blikseminslag. Ook de voorspelde hagelbollen tot 3 centimeter groot vielen in Vlaanderen niet uit de lucht, die bleef beperkt tot het uiterste zuiden van het land.

Vrijdagnacht vallen er nog enkele (onweers)buien die lokaal intens kunnen zijn en tot wateroverlast kunnen leiden en ook gepaard kunnen gaan met hagel en zware windstoten. Daarvoor waarschuwt het KMI vrijdagavond.

Rond middernacht wordt het tijdelijk wat rustiger, maar nadien ontwikkelen er zich nieuwe onweerachtige buien aan de voorzijde van het koufront dat morgenvroeg ons land doorkruist, aldus het KMI.

BEKIJK OOK. VIDEO. Wat is een warmteonweer?

(lees verder onder het Facebook-bericht)

Noodnummer

De FOD Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd. “De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is geen noodnummer. Wees geduldig en bel niet terug om te weten wanneer de hulpdiensten zullen aankomen”, klinkt het bij FOD Binnenlandse Zaken.

Op de kaart hieronder zie je hoe het onweer zich kan verspreiden de komende uren. Groen betekent dat het lichtjes regent en de wind toeneemt, bij geel is het onweer in aantocht en zal je meer regen en een sterke wind voelen. Uiteindelijk trekt de kern van het onweer (rood en oranje) over verschillende gebieden. In rode en oranje zones kunnen felle windstoten, hevige donder en bliksem en hagel voorkomen. Volg ook de livefeed hieronder voor updates.

Ook op de kaart van NoodweerBenelux zie je in detail waar onweer (en bliksem) zich voordoen.

Door evdg
AANGERADEN