Steekpartij in centrum van Glasgow: zes gewonden, dader doodgeschoten door politie

Bron © BBC, Sky News, Belga

Bij een steekpartij in het centrum van de Schotse stad Glasgow zijn vrijdagnamiddag zes mensen (waaronder een politieagent) gewond geraakt. De dader werd doodgeschoten door de politie. Over het motief van de man bestaat nog geen uitsluitsel, maar de politie gaat niet uit van een terreurdaad.

Het centrum van Glasgow werd vrijdagmiddag opgeschrikt door een steekpartij in het trappenhuis van een hotel in West George Street. Politie en ambulancediensten rukten massaal uit, en sloten de straat in kwestie snel af. “Ik zag een man van Afrikaanse origine op de grond liggen, zonder schoenen. Hij bloedde aan zijn zij”, beschrijft een ooggetuige de scène. Het hotel in kwestie werd tijdens de coronacrisis gebruikt om asielzoekers op te vangen.

Een andere getuige zegt bij Sky News te hebben gezien dat er bebloede mensen op de grond verzorging kregen. “Er stonden politiewagens, ambulances overal in de straat die waren afgezet”, aldus de vrouw. “ De politie schreeuwde tegen mensen uit andere gebouwen in de buurt van de Park Inn om binnen te blijven.”

Zwaarbewapende politiemensen stormden het gebouw binnen, en schoten de dader van de steekpartij dood. Over zijn motief is nog niets bekend, maar de politie gaat niet uit van terreur. “Het onderzoek is nog steeds lopende, ik roep de bevolking dan ook op om geen onbevestigde informatie te verspreiden over dit ernstige incident”, zei de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Zes gewonden

De politie heeft het in een laatste update over zes gewonden, die met ambulances naar ziekenhuizen in de omgeving werden gebracht. Andere mensen met lichte verwondingen werden in een nabijgelegen hotel verzorgd. Ook één politieagent raakte zwaargewond bij het incident, dat werd bevestigd door de politie. De man werd naar het ziekenhuis gebracht, hij zou in “kritieke maar stabiele” toestand verkeren.

De Britse openbare omroep BBC sprak eerder van drie doden, maar dat nieuws werd (nog) niet bevestigd.

De politie van Glasgow vraagt mensen om niet naar het afgesloten gebied te gaan, en zegt dat er geen dreiging meer is voor het publiek. “Ik wil het publiek geruststellen dat we op dit moment niemand anders zoeken in verband met dit incident”, aldus adjunct-chef van de Schotse politie Steve Johnson.

Afgelopen zaterdag werden ook al drie mannen neergestoken in het Engelse Reading.

Steekpartij in centrum van Glasgow: zes gewonden, dader doodgeschoten door politie
Foto: AFP
Steekpartij in centrum van Glasgow: zes gewonden, dader doodgeschoten door politie
Foto: AP
Steekpartij in centrum van Glasgow: zes gewonden, dader doodgeschoten door politie
Foto: TWITTER/ @MILROY1717 via REUTERS

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon reageerde inmiddels op het incident. Sturgeon bestempelt de rapporten over het incident als “echt vreselijk”, en meldt dat ze “werden bijgewerkt naarmate de situatie duidelijker wordt”. Ze voegde eraan toe: “Mijn gedachten zijn bij alle betrokkenen.”

Door jvh
AANGERADEN