Twee astronauten van ruimtestation ISS maken ruimtewandeling

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Twee opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vrijdag aan een ruimtewandeling begonnen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.

De Amerikanen Chris Cassidy en Robert Behnken schakelden om 13.32 uur Belgische tijd over op de interne systemen van hun ruimtepak, het officiële begin van hun uitje dat zeven uur lang kan duren.

Het duo moet batterijen op één van de gebintes van de spacemeccano vervangen. Met name verwijderen Cassidy en Behnken nikkel-waterstof accu’s en installeren zij nieuwe lithium-ion batterijen die vorige maand met een Japanse cargo zijn aangekomen.

De bewuste accu’s slaan elektriciteit op die door één paar van de zonnepanelen wordt opgewekt. De vervanging moet de elektriciteitsvoorziening van het ISS upgraden, zegt de NASA.

Het is de 228ste ruimtewandeling in het kader van de assemblage en onderhoud van het ruimtestation, waaraan ook België participeert. Voor beide astronauten is het deze zevende keer dat zij in het absolute luchtledige werken.

Door jvh
AANGERADEN