Vlaamse regering kiest experts die “systeem tegen discriminatie” moeten opzetten

Bron © BELGA

Stijn Baert (rechts) Foto: rr

De Vlaamse regering heeft vrijdag de experts gekozen die een monitoringsysteem tegen discriminatie op poten moeten zetten. Dat systeem werd twee weken geleden in het vooruitzicht gesteld, in een resolutie die heel wat stof deed opwaaien. Het gaat onder meer om Stijn Baert (UGent) en Stefan Sottiaux (KUL).

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement besloten twee weken geleden dat er een onafhankelijk en academisch monitoringsysteem voor discriminatie moest komen. Volgens Open Vld, en in het bijzonder Sihame El Kaouakibi, gebeurde dat best via een systeem van praktijktesten op de arbeids- en woningmarkt. N-VA-minister van Wonen Matthias Diependaele sloot dat uit. In een daaropvolgende ministerraad werd het compromis gesloten dat de wetenschap om raad zou worden gevraagd.

LEES OOK. Vlaamse regering wordt weer kibbelkabinet: praktijktests doen spanningen binnen ploeg van Jambon weer oplaaien (+)

De regering heeft nu beslist wie er in het expertencomité komt te zitten. Het gaat om Jana Verstraete (KUL), die doctoreerde rond discriminatie op de huurmarkt, Pieter-Paul Verhaeghe (VUB), gespecialiseerd in discriminatie, Stijn Baert (UGent), professor arbeidseconomie, Diederik Vermeir, onderzoeker aan de UA en het Steunpunt Wonen, Stefan Sottiaux (KUL), grondwetspecialist, en Miet Lamberts (KUL), onderzoeker naar jobkwaliteit. Ook het Steunpunt Wonen krijgt een stem.

LEES OOK. Waarom praktijktests op de arbeids- en huurmarkt (juist nu) absoluut nodig zijn: “Geen tijd te verliezen” (+)

De regering wil zich niet uitspreken hoe het systeem er moet uitzien. “Het belangrijkste is dat we concrete stappen vooruit zetten in de strijd tegen discriminatie”, zegt minister van Gelijke Kansen Bart Somers. “We kunnen niet ter plaatse blijven trappelen. Het Vlaams parlement is gebouwd op de wil om mensen te emanciperen en dat moeten we blijven doen.”

Het systeem zal worden toegepast op de Vlaamse overheid en worden aangeboden aan de lokale besturen. De conclusies van het comité worden verwachten tegen eind november.

Door jvh
AANGERADEN