Opvallend: proces van Georgische inbrekersbende in Hasselt wordt gevoerd door middel van bubbels

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

Hasselt / Herk-de-Stad / Houthalen-Helchteren / Oostkamp / Diest / Halen -

De Hasseltse correctionele rechtbank boog zich vrijdag op een bijzondere manier over een dossier van een zeventienkoppige inbrekersbende met Georgische beklaagden. Elf verdachten zitten een negental maanden in hechtenis en werden vanuit de cel naar het Hasseltse gerechtsgebouw overgebracht. “We gaan het dossier coronagewijs in verschillende bubbels behandelen. In totaal zal het een zevental bubbels worden,” aldus de voorzitter van de rechtbankzetel.

De rechter vroeg eerst aan de raadslieden of die ermee instemden. Vervolgens werden de eerste twee gedetineerden naar de zittingszaal gebracht, waar de voorzitter hen met bijstand van een tolk ondervraagde. Dan kregen de burgerlijke partijen het woord, gevolgd door de openbare aanklager en de advocaten van de verdediging.

Negen en acht inbraken

De eerste twee beklaagden waren een 37-jarige Georgiër en een 43-jarige landgenoot. Zij riskeren elk 40 maanden cel en een geldboete van 1.600 euro. Volgens het parket was de dertiger schuldig aan negen inbraken, twee pogingen en bendevorming. Voor de veertiger stond de teller op acht inbraken en een poging. Bendevorming was hem ook ten laste gelegd.

“Op 3 oktober 2019 kwam bij politie Limburg Regio Hoofdstad een melding binnen van twee verdachte individuen in de Kiezelstraat in Herk-De-Stad. De politie kon de 37-jarige en de 43-jarige Georgiër onderscheppen. Ze hadden inbrekersmateriaal en gsm’s op zak. In de buurt stond een Opel Zafira met Frans kenteken, waarin onder meer een rugzak en een Canon fototoestel lagen. Die bleken afkomstig van een inbraak in de Herkkantstraat. Het gaat om een georganiseerde dadergroepering. Dat bleek uit telefonieonderzoek, telefoontaps en onderzoek van ANPR-camera’s. Er waren inbraken in Houthalen, Oostkamp, Diest en Halen,” aldus de openbare aanklager, die voor enkele andere beklaagden tot 24 maanden cel vroeg.

Georgische maffia

“Ze pleegden de inbraken in teams in wisselende samenstellingen. Veel buit is er niet teruggevonden. Enkele verdachten waren op camera te zien aan de Antwerpse stationsbuurt bij goudopkopers. De Georgische politie zelf zei dat sommigen tot de Georgische maffia behoorden. Ze opereerden vanuit een safehouse in Vorst,” zei de substituut-procureur.

De verdediging van de eerste twee beklaagden vroegen de rechtbank rekening te houden met de negen maanden hechtenis en de rest van een eventuele celstraf met uitstel op te leggen. “Mijn cliënt leefde in zijn thuisland in armoede. Hij kreeg het aanbod om goedkoop een bed in Vorst te huren,” pleitte de raadsman van de 37-jarige beklaagde.

Door het proces via bubbels duurde de behandeling vrijdag tot ruim in de namiddag. Het vonnis volgt op 22 juli.

Door jvh
AANGERADEN