Wetenschappers waarschuwen: “Opwarming van de noordpool veroorzaakt babyboom bij spinnen”

© Shutterstock.com

De opwarming van de aarde en specifiek de noordpool heeft een opvallend neveneffect bij de wolfspin. Zo legt die nu niet één keer maar twee keer per jaar eieren dankzij de verlengde zomer op de noordpool.

De spin heeft zich al helemaal aangepast aan het warmere weer. Zodanig zelfs dat ze er in slaagt om in plaats van één keer, twee keer per jaar eieren te leggen. Wat voor een heuse babyboom zorgt bij de soort. “We hebben heel veel data voor spinnen op de noordpool, we bestuderen ze hier al twintig jaar. We kunnen dus duidelijk zien hoe deze kleine dieren zich aanpassen en een antwoord bieden op de opwarming van de aarde”, zegt d. Høye.

“Dit kan wel een effect hebben op andere kleine organisme wanneer de wolfspinnen op zoek gaan naar voedsel. Zo gaan we proberen interpreteren wat de klimaatopwarming betekent voor de noordpool.”

Temperaturen in Siberië zijn als sinds het begin van het jaar veel warmer dan normaal. Verchojansk, de kleinste en ook de koudste stad van Rusland, zit momenteel in een serieuze hittegolf. Elke dag klimt de temperatuur boven de 30 graden met een absoluut record van 38 graden op 20 juni.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten