Pat Krimson breekt lans voor nachtleven: “Ik ging van 87 boekingen als dj naar nul optredens dit jaar”

Organisator Yves Delbeke en dj’s Pat Krimson en Greg S in het Kluisbos: “Geef ons een datum wanneer we weer discotheken en nachtclubs mogen openen.” Foto: Peter Malaise

De Pinte / Anzegem -

Enkele bekende dj’s, onder wie Pat Krimson, speelden zaterdag op de ligweide van Domein Kluisbos. Een lege ligweide, want alleen een paar cameramensen waren aanwezig. De dj’s namen er met andere mensen uit het nachtleven clips op waarmee ze de aandacht van de regering willen vestigen op hun precaire situatie. “Wij hebben nog altijd geen uitzicht op werk”, luidt het.

Opzwepende muziek en Pat Krimson die zich smijt achter de draaitafel, met voor hem de leegte, enkel spandoeken van bekende discotheken en grote evenementen uitgezonderd.

Organisator van dat ietwat vreemde schouwspel is Yves Delbeke uit Anzegem. “We nemen hier clips op van bekende dj’s en groepen die in het nachtleven actief zijn”, zegt hij. “We gaan die dan delen op de sociale media. We vragen aandacht en duidelijkheid aan de regering. We vragen om ons, alsjeblieft, te laten weten wanneer we terug mogen openen en werken. Want discotheken moeten nog altijd gesloten blijven en grotere evenementen blijven verboden.”

Niet rendabel

“Maar tot wanneer”, vraagt Delbeke namens een hele sector. “In een week tijd kan je geen evenement voor pakweg drieduizend mensen opzetten, dat gaat niet. En de nu al toegelaten tweehonderd of vierhonderd mensen, dat is veel te weinig, dat is niet rendabel.”

Greg S, een dj uit De Pinte die vorig jaar nog op Tomorrowland speelde, is er ook. “Ik werk als dj in bijberoep, maar verdien er veel meer me dan met mijn dagelijkse job. Omdat ik in bijberoep actief ben, heb ik echter nul komma nul steun ontvangen. Voor mij is 2020 dus een serieuze tegenvaller qua inkomsten.” (Lees verder onder de video)

Actie nachtleven in Kluisbergen - video: Peter Malaise. Video: Het Nieuwsblad

“Wij vragen graag duidelijkheid over wanneer discotheken kunnen heropenen”, zo gaat de man verder. “Want nu mag je niet dansen. Een dj die draait voor tweehonderd mensen die allemaal stil moeten zitten, dat is een café en geen discotheek. We begrijpen allemaal dat gezondheid voorop staat, maar geef ons duidelijkheid. En is het tot maart 2021, ik zeg maar iets, wel dan weten we dat tenminste toch.”

Kosten maar geen inkomen

Pat Krimson had 87 optredens tot oktober dit jaar. Vrijdag werden de laatste vier daarvan geannuleerd. “Mensen lasten nu al evenementen af voor januari”, zegt hij. "Voor ons is het nul: nul boekingen, nul euro op de rekening. Ik heb geluk, ik heb al een carrière achter de rug, maar jongere vrienden hebben het moeilijk. Ze hebben kinderen, een auto, een huis… Kosten maar geen inkomen.”

“Het nachtleven, dat is zowat de enige sector die nog altijd niet aan het werk is, en die ook nog steeds geen vooruitzichten heeft”, aldus nog Pat Krimson, onder meer bekend van 2 Fabiola. “De gezondheid blijft prioriteit, ook voor ons. Maar je ziet nu al strandbars vol zitten, de winkelstraten lopen al vol, er zijn betogingen met veel mensen, maar voor het nachtleven mag er niks. Clubs, discotheken of bars mogen maar open zijn tot 1 uur. Maar nu zullen er veel illegale feestjes worden opgezet die niet te controleren zijn. Jongeren willen feesten, en ze zullen dat ook doen. Ik denk dat het beter zou zijn om dat gecontroleerd te laten doen.”

Door Peter Malaise
Meest recent