Leegloop bij Lotto-Soudal blijft doorgaan: alweer drie personeelsleden weg, onrust neemt toe

Foto: Photo News

Terwijl Deceuninck - Quick-Step afgelopen weekend de contracten van twee renners verlengde, neemt bij Lotto-Soudal de interne onrust toe. Renners met een aflopend contract worden nog altijd geconfronteerd met een embargo tot onderhandelen tot 1 augustus. En ook het personeel mort almaar luider tegen het opgelegde statuut van technische werkloosheid.

Nadat eerder chef-kok Carol De Dobbelaere besloot zijn koksmuts in te leveren, zijn er bij het personeel van Lotto-Soudal alweer drie vertrekkers. Mecanicien Frederik Moons en verzorgers Kurt Wouters en Hans Van Hout verlaten – al dan niet noodgedwongen – het team. Moons wil vooral werkzekerheid en financiële stabiliteit en heeft daarom na acht jaar zijn contract in onderling overleg met onmiddellijke ingang opgezegd. Wouters heeft een nieuwe uitdaging gevonden buiten de koers, maar zal zijn vooropzeg nog uitdienen. Het gedwongen vertrek van Van Hout doet wel wenkbrauwen fronsen. Hij wenste niet te reageren. Zowel Wouters als Van Hout waren anciens binnen het team met meer dan vijftien jaar dienst.

Personeelsverloop binnen teams is een normale gang van zaken, maar niet in de loop van het seizoen en al zeker niet met ervaren werkkrachten. Lotto-Soudal plaatste bij het begin van de coronacrisis het personeel in technische werkloosheid en die aanpak lijkt binnen de groep voor almaar meer onvrede te zorgen. Bovendien verloor het team afgelopen winter al enkele waardevolle elementen als ploegleider Bart Leysen (nu bij Alpecin-Fenix) en hoofdarts Servaas Bingé. Met Marc Van Gyseghem (60) werd onlangs nog een verzorger op pensioen gestuurd. Hij gaat straks tijdelijk aan de slag bij… Deceuninck – Quick-Step. Ook de tandem Sergeant-Frison werd gedwongen een stap terug te zetten.

Tegelijk beginnen ook renners met een aflopend contract zich zorgen te maken. Stan Dewulf (AG2R) is de eerste die andere oorden heeft opgezocht. Ook de contracten van onder anderen Thomas De Gendt, Tosh Van der Sande en Jelle Wallays lopen straks af.

Door gvdl/bvc
AANGERADEN