Unieke foto tijdens familie-uitje: vorige, huidige en toekomstige koning(in) in één beeld

© AP

Na het familie-uitstapje in Limburg op zaterdag zijn koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen voor de tweede dag op rij op toeristische toer gegaan. Ze verkenden zondag de Ardennen. En ze hadden bijzondere gasten meegevraagd: (groot)ouders koning Albert en koningin Paola.

Wim Dehandschutter

Koning Filip en zijn gezin trokken zondag naar de provincie Luxemburg. Aan uitkijkpunt van Le tombeau du géant nabij Bouillon hadden ze afgesproken met koning Albert en koningin Paola om familiefoto’s te maken.

Het gebeurt maar zelden dat Filip afspreekt met zijn ouders, gezien hun vertroebelde relatie.

PODCAST. “Koning Filip kon als kind niet rekenen op zijn ouders, als koning evenmin”

© Belga

© Belga

© Belga

Maar van enige fricties in de familie bleek zondag geen sprake. Zo poseerden Albert (86), Filip (60) en Elisabeth (18) voor een unieke foto. Grootvader, vader en kleindochter. Maar ook de vorige, huidige en toekomstige Belgische monarch. Verenigd in één beeld.

© Belga

Le Tombeau du géant (het graf van de reus) is een panorama, geklasseerd als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. De naam is ontleend aan de legende van een Gallische held met een indrukwekkende omvang. Hij weigerde zich gevangen te laten nemen door de Romeinen en verkoos zich van de rots te gooien.

© Belga

Wandeling zonder Albert en Paola

Daarna stapten Filip, Mathilde en hun tienerkinderen vier kilometer tot aan de oevers van de Semois, met als eindpunt de abdij van Clairefontaine (Cordemois). Albert en Paola, allebei in de tachtig en moeilijk ter been, haakten af voor de wandeling. (lees verder onder de foto’s)

© Belga

© Belga

© Belga

Filip en zijn gezin waren zaterdag al op verkenning in Limburg, waar ze in en rond Bokrijk onder meer een fietstocht maakten en een tentoonstelling over Breugel bezochten.

© Belga

Met hun uitstapjes naar Limburg en Luxemburg willen ze de toeristische sector in België ondersteunen, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. De promotie komt van pas nu de zomervakantie (bijna) begonnen is.

En nu vakantie

Voor prinses Elisabeth (18) is die sowieso al een maand bezig. Op 23 mei studeerde ze af aan haar internationale kostschool in Wales. Maar niet op de manier die ze gehoopt had: door de coronacrisis moest ze terugkeren naar België, om de laatste twee maanden van het schooljaar thuisonderwijs te volgen.

Eind augustus begint de troonopvolgster aan een nieuwe fase in haar schoolcarrière: ze gaat een legeropleiding volgen aan de Koninklijke Militaire School in Brussel.

LEES OOK. Kroonprinses Elisabeth begint weldra aan haar militaire opleiding, maar waarom is die zo belangrijk als ze nooit soldaat zal worden? (+)

Gabriël (16) beleefde afgelopen woensdag zijn laatste schooldag. Zijn eerste jaar op de International School of Brussels (ISB), in Watermaal-Bosvoorde, zit er daarmee op.

© fotomontage Het Nieuwsblad

De prins zat in het vijfde middelbaar. Of beter: the 11th grade, want hij krijgt op de ISB les in het Engels. De privéschool telt 1.550 studenten van 70 nationaliteiten, vooral kinderen van expats uit Europa, Amerika en Azië. Hun ouders zijn diplomaten in Brussel of bekleden topfuncties bij multinationals. Het inschrijvingsgeld bedraagt 39.515 euro per schooljaar.

LEES OOK. Prins Gabriël ruilt Sint-Jan Berchmanscollege in voor Engelstalige privéschool: 39.515 euro per jaar (+)

De jongste twee kinderen van Filip en Mathilde moeten nog twee dagen naar school. Emmanuel (14) gaat naar Eureka, een school voor kinderen met leerproblemen, in Kessel-Lo bij Leuven. En Eléonore (12) volgt het zesde leerjaar op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, waar haar oudere zus en broers ook ooit les hebben gevolgd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten