Burgemeester Anne Hidalgo wint met grote voorsprong verkiezingen in Parijs, extreemrechts op kop in Perpignan

Anne Hidalgo. foto AFP

Anne Hidalgo. foto AFP© AFP

De socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft de lokale verkiezingen in haar stad gewonnen met een ruime voorsprong. Dat blijkt uit de exitpolls. De Franse premier Edouard Philippe wint in Le Havre gewonnen. In Perpignan stevent een kandidaat van extreemrechts af op de overwinning.

tg

Volgens Le Monde kreeg Hidalgo ongeveer de helft van de stemmen achter haar naam. Haar dichtste concurrent, Rachida Dati van de rechtse partij Les Républicains, zou rond 32 procent stranden.

Premier Edouard Philippe was al burgemeester van de havenstad La Havre van 2010 tot 2017. Tijdens de campagne liet hij verstaan dat hij de stad niet zou besturen zolang hij premier is. Hij haalde het nu in de tweede ronde van de verkiezingen met 58,83 procent van de stemmen van Jean-Paul Lecoq van de communistische PCF.

In Perpignan, een stad met 120.000 inwoners in het zuidoosten van Frankrijk, haalt de extreemrechtse kandidaat Louis Aliot (Rassemblement national) het volgens de exitpolls. Hij nam het op tegen uittredend burgemeester Jean-Marc Pujol (Les Républicains).

Als de officiële cijfers die overwinning bevestigen, zou het de eerste keer zijn dat extreemrechts de macht grijpt in Perpignan. Het zou ook de tweede grote Franse stad zijn die onder extreemrechts bestuur komt, na Toulon tussen 1995 en 2001.

Le Pen triomfeert

Marine Le Pen, de voorzitter van het extreemrechtse Rassemblement national, verwelkomt zondagavond de “echte grote overwinning” van haar partij bij de lokale verkiezingen in Frankrijk. Volgens haar is er een “echte klik” gemaakt.

“Dit is niet alleen een symbolische overwinning, er is een echte klik gemaakt want we zullen ook kunnen aantonen dat we in staat zijn om grote gemeenschappen te beheren”, verklaarde Le Pen op de zender TF1 nadat bleek dat haar partijgenoot Louis Aliot op kop ligt in de stad Perpignan.

Als de officiële cijfers die overwinning bevestigen, zou het de eerste keer zijn dat extreemrechts de macht grijpt in Perpignan. Het zou ook de tweede grote Franse stad zijn die onder extreemrechts bestuur komt, na Toulon tussen 1995 en 2001.

Macron ongelukkig over lage opkomst

De Franse president Emmanuel Macron maakt zich zorgen over “de lage opkomst” bij de lokale verkiezingen. “Dat is geen goed nieuws”, stelde hij zondagavond. Ongeveer 60 procent van de kiezers kwam opdagen voor de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen.

Macron feliciteerde zijn eerste minister Edouard Philippe met zijn “mooie overwinning” in Le Havre. Over de overwinning van extreemrechts in Perpignan repte hij voorlopig nog met geen woord.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten