Paula Marckx (94) is overleden: “Prachtige vrouw”

Antwerpen -

Paula Marckx, de vrouw uit Seefhoek die model, jour­naliste, voorzitter van het WTC, schrijfster en ook auteur van het arrest-Marckx werd, is afgelopen nacht overleden op 94-jarige leeftijd. Ze raakte bekend als de vrouw die de Belgische Staat op de knieën dwong voor meer vrouwenrechten.

De dochter van de schrijfster, Alexandra Marckx, meldt het overlijden op Facebook.

“Vannacht overleed Paula Marckx. Het hiernamaals zal nooit meer zijn wat het was. Prachtige vrouw. Heerlijke vriendin.” Dat schrijft ook reclamemaker, en goede vriend van Marckx, Guillaume Van der Stighelen op Twitter.

LEES OOK. Paula Marckx (94) was naaktmodel, journaliste en maakte het leven van alle ongehuwde moeders beter: “Ik wil jong sterven” (+)

Ruim veertig jaar geleden schreef Marckx geschiedenis, toen het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg na een klacht van haar oordeelde dat er in België inderdaad sprake was van discriminatie tussen kinderen geboren in een huwelijk, zogenaamd wettelijke kinderen, en kinderen van ongehuwde moeders, zogenaamd natuurlijke kinderen. De procedure zelf sleepte vijf jaar aan, maar België moest zijn wetgeving aanpassen. Het arrest is een ijkpunt in het familierecht, verplichte leerstof voor studenten in de rechten. De veertigste verjaardag van het Marckx-arrest werd vorig jaar zelfs nog met een academische zitting herdacht aan de UAntwerpen.

Door evdg
AANGERADEN