Natuur en Bos opent jacht op de grootste boosdoener der uitheemse vogels om 20 miljoen euro schade te voorkomen

Het Agentschap Natuur en Bos wil naar een beheersbare populatie van duizend Canadese ganzen in Vlaanderen, maar momenteel vliegen nog 5000 van de soort rond in onze waterrijke gebieden. Foto: Caspar Huurdeman

Het Agentschap Natuur en Bos wil naar een beheersbare populatie van duizend Canadese ganzen in Vlaanderen, maar momenteel vliegen nog 5000 van de soort rond in onze waterrijke gebieden. De vangst is opnieuw geopend.

Natuur en Bos is duidelijk: de Canadese gans is de grootste boosdoener onder de uitheemse vogels. “Door hun graasgedrag veroorzaken ze schade aan landbouwgewassen, met hun uitwerpselen vervuilen ze zwemwateren en ligweiden en in de winter concurreren de dieren bovendien met de overwinterende grauwe ganzen”, zegt Jeroen Denaeghel. Hij voegt er aan toe dat als niemand iets tegen de ganzen onderneemt ze tegen 2050 voor ruim 20 miljoen euro schade zullen toebrengen. Dus wil het Agentschap de uitheemse soort terugdringen tot een beheersbare populatie van duizend. Na veel inspanningen telt Vlaanderen nog ongeveer 5.000 van de trekvogels die hier eigenlijk het hele jaar door blijven. In 2010 waren dat er nog drie keer zo veel.

Verdoofd en gedood

Eieren schudden en doorprikken of de soort bejagen alleen is niet genoeg om de aangroei van de soort in te perken. Dus mag de Canadese gans nu nog tot eind juli worden gevangen. “Dat gebeurt al enkele jaren. Altijd tijdens de rui, wanneer de ganzen hun verenkleed vervangen en dus niet kunnen vliegen. Na de vangst worden de dieren met CO2 verdoofd en op een pijnloze manier gedood. De dieren slapen in en worden niet meer wakker.” Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is een gecoördineerde vangst een effectieve en economisch rendabele bijdrage aan het ganzenbeheer.

Animal Rights gaat op 6 juli protesteren in Gent tegen de ruivangst van Canadese ganzen. “Het zorgt voor veel stress, angst en pijn bij de dieren en uiteindelijk een lugubure dood”, zegt Rowena Vanroy. Ze pleit voor een vreedzaam samenleven.

Door Tommy Huyghebaert
AANGERADEN