Nafi Thiam focust nu al vol op de Spelen van 2021: beperkt programma en werken aan ‘zwakke’ punten

Foto: BELGA

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam begint haar seizoen op de Belgische kampioenschappen, midden augustus. Staat ook vast: de Memorial Van Damme (4 september). En dat is het dan zowat. “We zijn niet actief op zoek naar buitenlandse meetings”, klinkt het. “Dit is hét moment om alles op orde te zetten voor de Olympische Spelen van 2021.”

De hertekende kalender van de internationale atletiekmeetings, met de Diamond League-meetings als uithangbord, ligt vast. Als Thiam wil, is ze overal welkom waar er of hoogspringen of verspringen – waarin ze zelfs als zevenkampster wereldtop is – gepland staat. Wat de Diamond League-meetings betreft, staat enkel de AG Memorial Van Damme (4 september) gepland. Ze werkt een driekamp af tegen haar voornaamste concurrente, Katarina Johnson-Thompson. Daar blijft het waarschijnlijk bij wat grote meetings betreft. “Als er nu een ongelooflijk interessant aanbod komt vanuit het buitenland zouden we dat misschien nog bekijken”, zegt Helena Van der Plaetsen, Thiams manager. “Maar we zijn niet actief op zoek naar nog andere Diamond League-meetings.”

Thiam gaat dit jaar ‘Belgisch’: op het BK begint ze aan haar wedstrijdseizoen, met twee disciplines, en daarna dus de Memorial. Normaal gezien vindt de meeting van Luik, haar thuispiste, plaats op 9 september. Dat is een optie, zegt Van der Plaetsen, maar op dit ogenblik is het niet de bedoeling: “Misschien wel, als ze voelt dat ze nog een wedstrijd nodig heeft.”

Werken aan ‘zwakke’ punt

Zo goed als geen wedstrijden in het ‘coronaseizoen’ is een bewuste keuze. Na het uitstel van Tokio 2020 naar 2021 zei Thiam dat ze nu “geen enkel excuus meer heeft om niet perfect voorbereid op de Spelen te staan”.

Dat is wat ze dit jaar vooral wil doen. Haar – tussen aanhalingstekens – ‘zwakke’ punt vorig jaar was haar elleboog, waardoor ze niet kon speerwerpen zoals het hoort en ook geen wereldkampioene werd, maar zilver pakte. Hoe technisch correcter ze gooit, hoe minder kans dat ze pijn heeft, hoe minder het in haar hoofd zal malen. Daarom komt een wedstrijdluw seizoen in dit ongebruikelijke jaar zonder grote kampioenschappen – dus meer tijd om daaraan te schaven – van pas. “Ze had een goede winter achter de rug en was echt klaar geweest voor de Olympische Spelen als die deze zomer waren doorgegaan”, besluit Van der Plaetsen. “Nu dat wegvallen is, is dit hét moment om nog meer alles in orde te zetten en te werken aan de details voor de Spelen van volgend jaar.”

Door Hans Jacobs
  • AANGERADEN
    Meest recent