Dominique Leroy schikt in voorkenniszaak Proximus

 ©  Photo News

Voormalig Proximus-CEO Dominique Leroy heeft een deal gesloten met het parket om een einde te maken aan de voorkenniszaak waarvoor ze in verdenking werd gesteld. Dat melden de Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Bron: BELGA

Ook met de FSMA zelf heeft Leroy een minnelijke schikking afgesloten. Aan de FSMA moet Leroy 107.841,01 euro betalen, maar het bedrag dat ze als minnelijke schikking aan het parket moet betalen, wordt daar wel van afgetrokken. De Brusselse raadkamer moet de minnelijke schikking met het parket ook nog goedkeuren.

Dominique Leroy kondigde begin september 2019 haar vertrek aan bij telecomoperator Proximus. Korte tijd later raakte bekend dat Leroy een maand eerder een pakket Proximus-aandelen had verkocht van ruim 285.000 euro. Beurswaakhond FSMA startte daarom een onderzoek naar de aandelentransactie, terwijl het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek opende. In dat onderzoek vonden in september huiszoekingen plaats, zowel in het bureau als in de privéwoning van Leroy. Aanvankelijk zou Leroy aan de slag gaan bij sectorgenoot KPN in Nederland, maar eind september besloot KPN toch niet met haar in zee te gaan, onder meer wegens het lopende onderzoek.

Leroy hield haar onschuld altijd staande maar werd midden mei door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor handel met voorkennis. Woensdagochtend kwam dan het bericht dat de zakenvrouw een minnelijke schikking had gesloten met het parket. Volgens l’Echo en De Tijd moet Leroy de maximale boete van 80.000 euro betalen, naast een bedrag dat overeenkomt met het vermogensvoordeel dat ze haalde uit de aandelentransactie, zo’n 6.000 euro, en de gerechtskosten. De minnelijke schikking werd dinsdag voorgelegd aan de raadkamer, die zich op 15 juli zou uitspreken.

“Op 30 juni 2020 heeft een zitting voor de raadkamer plaatsgevonden met het oog op homologatie”, meldt het parket. “Het parket kan het bedrag van de minnelijke schikking niet bevestigen, aangezien het aan de raadkamer toekomt om een soevereine beslissing te nemen met betrekking tot de homologatie van deze minnelijke schikking, rekening houdende met de proportionaliteit tussen de ernst van de feiten en de persoonlijkheid van de verdachte.”

Als de raadkamer de schikking goedkeurt, komt er een einde aan het strafrechtelijke luik van het verhaal. Daarnaast riskeerde Leroy ook een administratieve sanctie, waarvoor de FSMA bevoegd is. Ook met die instantie heeft Leroy een minnelijke schikking afgesloten. Die bedraagt 107.841,01 euro, zo blijkt uit de beslissing van de FSMA, maar het bedrag dat Leroy als minnelijke schikking aan het parket moet betalen, wordt daar wel van afgetrokken.

Volgens de FMSA beschikte Leroy “op het ogenblik van de verkoop van haar aandelen, over bevoorrechte informatie die voortvloeide uit het bestaan van gevorderde onderhandelingen met KPN over haar aanwerving als CEO, met als gevolg de niet-hernieuwing van haar mandaat als CEO van Proximus NV. De FSMA is van mening dat de verkoop bijgevolg handel met voorwetenschap was.”

De minnelijke schikking met de FSMA houdt wel geen schuldbekentenis door Leroy in, zo blijkt nog uit de tekst van het akkoord, dat na te lezen is op de website van de FSMA.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten