Nog meer branden in Braziliaans Amazonewoud dan vorig jaar

Bron © Belga

Archiefbeeld. Foto: Photonews

Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud lag in juni 19,5 procent hoger dan in juni vorig jaar. Er werden 2.248 brandhaarden geteld, het hoogste aantal in dertien jaar, zo blijkt uit officiële cijfers.

In juni begint het droge seizoen. De cijfers bevestigen de verwachtingen van specialisten, die uitgaan van een nog erger jaar dan 2019, toen wereldwijd veel aandacht ging naar de verwoestende branden in het regenwoud.

In augustus dreigt de toestand nog erger te worden. Vorig jaar werden in die maand 30.000 haarden geteld, drie keer meer dan in dezelfde maand in 2018.

Branden in het Amazonewoud zijn meestal aangestoken en gelinkt aan ontbossing, waarbij boeren land willen vrijmaken om te bewerken of om het vee te laten grazen. Ook van januari tot mei was er al meer ontbossing dan vorig jaar in Brazilië.

Specialisten vrezen dat de branden meer ademhalingsproblemen zullen veroorzaken bij de bevolking die al zwaar getroffen is door het coronavirus. Bovendien zijn door het virus, dat al 60.000 dodelijke slachtoffers maakte in Brazilië, ook minder overheidsmiddelen beschikbaar om het milieu te beschermen.

Door adb
AANGERADEN
Meest recent