Tiesj Benoot gaat voor ritzeges in Tour de France: “Niet om klassement te rijden”

Foto: Photo News

Tiesj Benoot (26) is op hoogtestage in Livigno. Hij schrok toen hij dinsdag na de training tweets zag verschijnen met als titel: “Benoot kopman van Sunweb in de Tour.” “Helemaal niet”, zegt hij zelf. “Niemand is kopman. We gaan met een ploeg vol vrijbuiters die mikt op ritwinst. Bol in de sprints, Kragh Andersen, Arndt, Hirschi, Roche en ik in de lastigere etappes.”

Benoot eindigde in maart knap tweede in Parijs-Nice, maar een klassement in de Tour is geen ambitie. “Uitgesloten. Honderd procent. In mijn allerbeste vorm kan ik misschien randje top tien eindigen, maar een ritzege is veel mooier. Als ik in een lastige etappe geen kans maak op ritwinst, zal ik niet aanklampen, maar de bus opzoeken. Ooit kan een klassement in de Tour een doel zijn, maar met deze overvolle agenda is dat zeker niet het geval. Ik begin mijn seizoen in de Strade Bianche en ga door tot Parijs-Roubaix. Een periode van twaalf weken. Ga je dan elke dag voluit in de Tour, dan maak je in de klassiekers geen kans. Het is niet de bedoeling dat ik uitgewrongen uit de Tour kom.”

Bij afwezigheid van Matthews (Giro) is hij samen met Kragh Andersen de kopman in de klassiekers. Zowel in de Vlaamse als de Waalse. “Ik kijk vooral uit naar Luik-Bastenaken-Luik. Nu de Waalse klassiekers voor de Vlaamse vallen, opent dat perspectieven.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN