Druggebruik daalde tijdens coronacrisis, hoewel alle drugs verkrijgbaar bleven

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Druggebuikers hebben tijdens de coronacrisis minder drugs gebruikt, maar alle drugs waren wel beschikbaar op de markt. Dat blijkt volgens Sciensano uit een online bevraging bij personen die eerder in 2020 drugs hadden gebruikt. Een op de vijf respondenten gebruikte na 13 maart naar eigen zeggen zelfs helemaal geen drugs meer.

Aan de enquête namen 5.764 meerderjarigen deel. Ze kregen vragen over tien verschillende soorten drugs: alcohol, cannabis, cocaïne, amfetamine, methamfetamine, ecstasy, MDMA, LSD, GHB en heroïne. De grootste daling in druggebruik bleek er te zijn bij ecstacygebruikers: 60 procent onder hen gaf aan minder te gebruiken. Ook heel wat amfetaminegebruikers (45 procent) gaven aan dat hun gebruik gedaald was. Bij de cocaïnegebruikers was er zelfs 46 procent dat stelde helemaal geen drugs meer te hebben gebruikt sinds 13 maart.

“Deze vermindering in gebruik is waarschijnlijk in de eerste plaats te wijten aan de beperkingen van de bewegingsvrijheid, het tijdelijk sluiten van alle eet- en drinkgelegenheden en het wegvallen van het uitgaansleven”, legt Luk Van Baelen, wetenschapper bij Sciensano, uit. “Mensen hadden geen toegang meer tot de omstandigheden die voordien aanleiding gaven tot druggebruik en ook sociale contacten met vrienden vielen grotendeels weg.”

Toch gaf ook bijna 10 procent van de cocaïnegebruikers en 5 procent van de amfetamine- en ecstasygebruikers aan net meer te hebben gebruikt na 13 maart dan in de periode ervoor. Alle drugs waren ook nog steeds te verkrijgen op de markt. De prijs voor de gekochte producten veranderde volgens de bevraging niet significant en voor de meeste respondenten bleef de dealer de voornaamste leverancier. Slechts een heel kleine minderheid van de bevraagden kocht producten via het internet.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent