Zeldzame boommarter waargenomen in Heverleebos

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Kristof Vadino

Leuven / Oud-Heverlee -

In Heverleebos heeft een camera voor het eerst in tien jaar opnieuw een zeldzame boommarter gedetecteerd. In een gezamenlijke mededeling bestempelen het Agentschap Natuur & Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek de aanwezigheid van het dier als “een bewijs van de kracht en pracht van natuur ten zuiden van Leuven”.

De boommarter is in Vlaanderen een zeldzame verschijning. Het dier heeft nood aan een gebied met een hoge natuurwaarde. Het volgt een kieskeurig en veelzijdig dieet en verblijft liefst in grote bossen met een gevarieerd aanbod aan voedsel. De afgelopen jaren werden het dier voor het eerst sinds 20 jaar terug waargenomen in het Zoniënwoud. Het afgelopen decennium werd het dier onder meer ook opgemerkt in het Kravaalbos in Meldert en in de Makegemse bossen in Merelbeke.

“Dat de boommarter opnieuw gespot is in het Heverleebos bevestigt de trend dat middelgrote tot grote zoogdieren spontaan hun weg terugvinden naar onze streken”, aldus Koen Van Den Berge (INBO). Om een groter bosareaal te creëren waar dieren zoals de boommarter beter kunnen gedijen werkt Natuur en Bos aan de uitbouw van een Nationaal Park bestaande uit Meerdaalwoud, Heverleebos, Dijlevallei, Zoniënwoud en Hallerbos. Via bosuitbreidingen en natuurlijke verbindingen wil men ze verbinden tot een groene long van 10.000 ha groot.

Door jvh
Meest gelezen uit de buurt