Helft van werknemers beschouwt collega’s als echte vrienden

 

 ©  VRT

We zien onze collega's graag. Liefst de helft van de Belgische werknemers beschouwt ze als echte vrienden, dat blijkt uit een rondvraag van Tempo-Team bij 1.700 werknemers. Wat we vooral appreciëren aan collega’s is dat ze helpen en bijspringen waar nodig (66 procent). Open communicatie (62 procent) en humor (53 procent) vullen de top drie aan.

60 procent luncht regelmatig met elkaar om bij te babbelen. 42 procent hield aan zijn werkmakkers zelfs al een vriend – ook wel een “frolleague” genoemd – over. Die vriendschappen stoppen trouwens niet aan het einde van de werkdag. Een op de drie gaat wel eens met een collega op stap na het werk en 1 op de 5 nodigt soms iemand van het werk thuis uit. 5 procent sport met een collega of ging al samen op vakantie.

“Uit onderzoek weten we dat een vriendschappelijke band met collega’s een werknemer veel meer jobplezier geeft. Het is één van de belangrijkste factoren die geluk brengen op de werkvloer”, zegt arbeidspsychologe Sara de Gieter (VUB). “Je krijgt ook meer kansen om op het werk vriendschappen te sluiten: je schaart je vaak achter hetzelfde doel.” (nba)

LEES OOK

Nu in het nieuws