Start moordproces Khashoggi in Turkije

 ©  AFP

Bron: BELGA

In een rechtbank in Istanboel start vrijdag het proces van twintig Saoedi’s die werden aangeklaagd voor hun rol in de moord op de journalist Jamal Khashoggi in 2018. De beklaagden zullen niet aanwezig zijn.

Ahmed al-Asiri, voormalig onderdirecteur van de Saoedische inlichtingendiensten, en Saud al-Qahtani, een voormalig adviseur van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, worden beschuldigd van het “aanzetten tot moord met voorbedachten rade met monsterlijke bedoelingen”. Achttien anderen worden beschuldigd van het uitvoeren van de moord.

De openbare aanklager wil verstrengde levenslange gevangenisstraffen voor hen allemaal, de zwaarst mogelijke straf in Turkije.

Nooit gevonden

Jamal Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saoedische consulaat van Istanboel binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. De journalist leunde aanvankelijk bij het Saoedische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op.

In december vorig jaar maakte Saoedi-Arabië bekend dat vijf mensen de doodstraf kregen voor de moord op Khashoggi. In mei zeiden zijn zonen dat ze zijn moordenaars vergaven.

Aangeboden door onze partners