Amerikaanse renner van Deceuninck-Quick Step mag vlucht van VS naar Europa niet op

Foto: GEERT TRESIGNIE

Deceuninck-Quick Step vertrekt volgende week op ploegstage naar Italië. De jonge Amerikaanse renner Ian Garrison (22) zal allicht niet op tijd zijn. Garrison werd geweigerd op zijn vlucht van Atlanta naar Amsterdam, dat bevestigt hij aan Velonews.

De reisrestricties tussen de VS en Europa zijn nog steeds erg streng. Ian Garrison hoopte dat een brief van zijn team Deceuninck-Quick Step wel zou volstaan om hem door de immigratie te loodsen op de luchthaven van Atlanta. Maar zonder visum of verblijfsvergunning werd hem verteld dat hij niet over de juiste papieren beschikte om op het vliegtuig richting Amsterdam te stappen. De Belgische wielerploeg is nu bezig aan een Plan B.

Garrison is de eerste Amerikaanse wielrenner die voorlopig niet in Europa geraakt. Ben King (NTT Pro Cycling) en Larry Warbasse (Ag2r-La Mondiale) slaagden er wel in om Europa te bereiken, maar zij reisden al af voor de EU de reisrestricties formeel vastlegde.

Ook de Zuid-Amerikaanse renners wachten met een bang hartje of ze tijdig in Europa zullen geraken voor het wielerseizoen losbarst. In Colombia zal op 19 juli een speciale chartervlucht vertrekken met aan boord toppers als Egan Bernal (Ineos), Rigoberto Urán (EF Pro Cycling), Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) en Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). Ook Giro-winnaar Richard Carapaz (Ineos) denkt erover na om vanuit Ecuador met de fiets (!) naar Colombia te rijden om mee op het vliegtuig te stappen. Iedereen op de Colombiaanse vlucht zal een reeks coronatesten moeten ondergaan.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN